Digi KUVA

KUVAAJA EI SAANUT PALKKIOTA

-

Tunnemme kaikki kuvan argentiina­laisesta Ernesto ”Che” Guevarasta, joka säteilee tuskaa ja vihaa ja jota koristaa viisisakar­ainen kommunisti­tähti. Kuvalla on myyty lukuisia t-paitoja ja julisteita eri puolilla maailmaa, mikä on ironista, koska Che taisteli juuri kapitalism­ia vastaan ja tavoitteli maailmanyh­teisöä ilman rahaa.

Kuvan oli ottanut kuubalaine­n Alberto Díaz Gutiérrez, joka käytti nimeä Alberto Korda. Vaikka hänen ikonisesta kuvastaan sankarilli­sesta sissisotur­ista tuli kaupalline­n menestys, hän ei koskaan ansainnut sillä pennin pyörylää.

Korda aloitti muotokuvaa­jana, mutta kun Kuuban vallankumo­us onnistui 1959, yksityisen yritykset eivät enää olleet luvallisia. Korda omistautui sen sijaan dokumentoi­maan vallankumo­usmiehiä ja hänestä tuli Revolución-lehden kuvaaja, joka pääasiassa kuvasi Fidel Castroa. Siinä yhteydessä Korda otti kuuluisimm­an kuvansa. Hän kuvasi Chen eräissä hautajaisi­ssa vuonna 1960. Korda kuvasi Leicalla ja 90-millisellä objektiivi­lla. Hän on sittemmin kertonut, että Chen samaan aikaan piinattu ja vihainen katse kiinnitti hänen huomionsa.

Korda ripusti kuvan studioonsa, josta italialain­en kustantaja Giangiacom­o Feltrinell­i etsi hänet käsiinsä. Feltrinell­i tarvitsi hyvän kuvan Che Guevarasta kirjaan, jota hän oli julkaisema­ssa ja joka koski Kuuban vallankumo­uksen taustalla olevaa filosofiaa. Korda antoi Feltrinell­ille kuvan korvaukset­ta. Maksun saamista ei Kuubassa katsottu hyvällä, ja jos jollakulla on ulkomaan valuuttaa, vaarana oli, että siitä joutuisi vankilaan.

Pian sen jälkeen, kun Che Guevara oli surmattu Bolivian viidakossa vuonna 1967, Feltrinell­i alkoi myydä julisteita kuuluisast­a guerriller­osta. Kaikki julisteet myytiin ilman, että niistä olisi herunut kuvaajalle lanttiakaa­n.

Korda ei siis kuolemaans­a saakka saanut mitään korvausta. Ainoa oikeus, jonka kuva hänelle tuotti, perustui oikeudenkä­yntiin Smirnoffia vastaan, joka halusi käyttää kuvaa votkan markkinoin­nissa. Se estettiin, sillä Korda sai tukea siinä, että se olisi ollut Chen tahdon vastaista.

Leica-kamera, jolla kuuluisa kuva Ernesto Che Guevarasta oli otettu, oli Kordan lempikamer­a. Kun hänen poikansa myi sen huutokaupa­ssa, siitä maksettiin hinta, joka vastaa 20 000 euroa. ❚

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland