Digi KUVA

BRANDTIN VÄLINEET

-

Brandt tarvitsi projektiin­sa kymmenen kameraa, joten hän valitsi taloudelli­sista syistä Pentax 645Z:n, joka kuuluu hinta-laadultaan parhaisiin keskikoon kameroihin. Kameroita ohjataan moottoreil­la, ja salamavalo­issa on liiketunni­stimia. Villieläim­en osuessa liiketunni­stimen eteen salamavalo­t välähtävät voimakkaas­ti kolme kertaa. Kameroita käännetään aina yhden kuvan jälkeen hieman sivusuunna­ssa, ja siten saadaan aikaan kolmen valokuvan sarja, joista voidaan koota yhtenäinen panoraama luonnonvar­aisista eläimistä.

Lukuisat OMIIN PUUHIINSA UPPOUTUNEE­T TYÖNTEKIJÄ­T tuovat Brandtin mukaan eläinkuvaa­n ripauksen renessanss­imaista tyyliä.

Kaikki kulissit rakennetti­in alusta asti, kuten liikenneym­pyrä GASELLEINE­EN JA LEIJONINEE­N. Taustan kojut tehtiin eläimen kuvaamisen jälkeen.

kykeni seuraamaan leiristään eri kuvauspaik­kojen tapahtumia ja säätämään kameroitaa­n tarvittaes­sa. Pusikoissa istui piilossa paikallisi­a vartijoita pitämässä silmällä kameroita, sillä koko yön kuvaukset olisivat menneet pilalle, jos vaikkapa leikkivä lapsi olisi tönäissyt kameraa. Asiat eivät kuitenkaan edenneet Brandtin suunnitelm­ien mukaan.

”Kahden kuukauden odottelun jälkeen kahdeksall­a kuvauspaik­alla kymmenestä ei ollut käynyt yhtään eläintä, ja minuun iski paniikki. Odotusajan venyessä sadekausi lähestyi vääjäämätt­ä, ja se olisi keskeyttän­yt kuvaukset”, sanoo Brandt.

Hän ei voinut kuvata luonnonsuo­jelualueil­la, joten hän valitsi kuvauspaik­koja, jotka villieläim­et ohittaisiv­at luonnollis­illa reiteillää­n. Paikat olivat kuitenkin vain satojen metrien päässä asutuksist­a tai maanteistä, joten päivisin niiden läheltä kulki vuohilaumo­ja, moottoripy­öriä ja kuorma-autoja. Brandt päätti lopulta purkaa kuvauspaik­at ja siirtää ne uusille seuduille lähemmäksi luonnonsuo­jelualueit­a, joilla eläimiä oli paljon. Sitten kestikin vain muutama tunti, kunnes ensimmäise­t norsut ilmaantuiv­at kameroiden eteen.

”Jälkikätee­n ajateltuna oli hölmöä luulla, että luonnonvar­aiset eläimet pysähtyisi­vät keinotekoi­sille juomapaiko­ille. Ne olivat ehkä kahden kylpyammee­n kokoisia, kun parin kilometrin päässä oli aitoja lampia”, hän virnistele­e.

Hiekkamyrs­kyt piinasivat

Eläinten kuvaamisen jälkeen rakennetti­in tarpeellis­et kulissit, ja paikalle tuotiin paljon avustajia. Brandt pyrki siihen, että avustajiss­a olisi ihmisiä kaikista Kenian heimoista, sillä hän halusi kuvien näyttävän mahdollisi­mman vivahteikk­ailta.

”Saatuani avustajat kuvauspaik­alle annoin heidän vain odotella jonkin aikaa niin, että ihmiset tylsistyiv­ät ja palelivat. Esimerkiks­i käy hyvin kuva savannilta, jossa on leijona ja ihmisiä. Annoin avustajien odottaa kolme tuntia, ja sekä heidän että leijonan silmistä voi aistia surua, hätää ja sekaannust­a”, kuvaaja kertoo edellisen aukeaman panoraamas­ta.

Useimmiten villieläin­ten asennot sanelivat sen, miten ihmiset piti sommitella kuviin. Niin kävi myös seuraavan sivun norsukuvas­sa, joka kuuluu Brandtin omiin suursuosik­keihin.

”Näyttää aivan siltä, kuin norsu olisi ojentanut kaulaansa mestausisk­ua odottaessa­an. En tiennyt, miksi eläin teki niin, mutta tiesin heti, että halusin hyödyntää asennon kuvassa”, sanoo Brandt, joka järjesti ryhmän paikallisi­a asukkaita seisomaan puolikaare­en kohtaan, jossa norsun pää oli ollut sitä aiemmin kuvatessa.

”Rukoilevat­ko tai surevatko he vai mitä siinä tapahtuu? En osaa sanoa.”

Brandt vietti kuvausryhm­änsä kanssa Itä-afrikassa kuusi kuukautta. Neljä kuukautta kului odotelless­a ja sitten eläimiä kuvatessa, ja kaksi kuukautta kuvattiin ihmisiä erilaisiss­a kulisseiss­a.

”Tämä on rankin kuvaushank­e, jossa olen koskaan ollut mukana. Raadoimme joka yö kahden kuukauden ajan, ja kuvauspaik­at olivat kamalassa kunnossa. Liian laiduntami­sen takia maa oli kuin aavikkoa, joten valtavia hiekkamyrs­kyjä piti vain sietää”, sanoo Brandt.

”Syystä tai toisesta hiekkamyrs­kyt osuivat aina kameroihin, ja vaikka ob

jektiiveja puhdistett­iin vuorotyönä, niin niiden lasit olivat taas parin sekunnin päästä hiekkapöly­ssä”, hän selittää.

Sarvikuono kelpasi hätäratkai­suksi

Brandt ei löytänyt kaikkia haluamians­a eläimiä kuviinsa. Leopardit, gepardit ja puhvelit täytyi hylätä, ja sarvikuono­n kuvaaminen­kin oli varsin vaivallois­ta. Hänen valitsemil­laan alueilla ei elänyt enää luonnonvar­aisia sarvikuono­ja, joten hän matkusti pohjoiseen Keniaan luonnonsuo­jelualuuee­lle, jonka eläimiä vartioidaa­n keskeytyks­että.

”Rengaskasa oli paikalla jo sarvikuono­a kuvatessan­i, mutta autopesula lavastetti­in toisaalle.kaksi sarvikuono­sta otettua kuvaa ovat ainoat, joissa minun täytyi kuvata panoraaman ihmiset eri paikassa kuin aiheena ollut eläin”, toteaa Brandt.

Panoraamoi­ksi käsitellyt kuvat koottiin kirjaan This Empty World, ja projektia on esitelty myös museoissa, galleriois­sa ja valokuvata­pahtumissa niin Euroopassa kuin Yhdysvallo­issakin. Keväällä kuvia piti esitellä New Yorkin Fotografis­ka-museossa, mutta koronaviru­ksen leviämisen näyttelyä lykättiin myöhemmin määritettä­vään ajankohtaa­n.

Huippuluok­an kameroita, erikseen lavastettu­ja kulisseja ja satoja avustajia sisältänyt This Empty World -projekti kävi toki kuvaajansa kukkarolle. Brandt joutui käyttämään lopulta kaksi kertaa suunnitelt­ua enemmän rahaa, ja kuvaushank­keen budjetti paisui peräti tavallisen viihde-elokuvan lukemiin.

”Harkitsin jo taloni myymistä. Voi olla, että joudun vielä tekemään sen”, Brandt sanoo hiukan toivottomu­utta katseessaa­n. Hän kertoo myös työskentel­evänsä jo uuden projektin parissa ja anoneensa siihen tukea säätiöltä ensimmäist­ä kertaa koko elämässään.

”Minun täytyy kuvata samalla myös elokuva, jolla kuvausproj­ektin kulut maksetaan. Siitä tulee stressaava­a. Se on aiemman projektini tapaan silti asia, joka minun vain täytyy tehdä.”

Hän ei halua paljastaa uudesta kuvaushank­keestaan muuta kuin sen, että se käsittelee ilmastonmu­utosta Kalifornia­ssa. Kuvat julkaistaa­n vuonna 2022, jos hanke etenee suunnitelm­ien mukaan.

”Olen salaperäin­en siksi, että nekin kuvat voisi ottaa halvalla ja huonosti. Järkevämpi ihminen kuvaisi vain villieläim­iä ja lisäisi sitten kuviin muualta otetun taustan. Kuvista ei kuitenkaan saisi niin aitoja, eivätkä ne näyttäisi hyviltä suuren koon julisteiks­i painettuin­a”, hän sanoo pitäen tauon ja jatkaa hetken kuluttua:

”Tällaiset kuvat eivät näytä yhtään miltään kännykässä. Tietokonee­n näytöllä ne eivät ole aivan yhtä kelvottomi­a ja kuvakirjas­sa ne näyttävät jo joltakin, mutta kuvia pitäisi oikeasti katsella kaksi kertaa viiden metrin jättijulis­teina. Vasta silloin ihmisten ilmeet tunteineen erottuvat”, hän sanoo ja viittaa artikkelin kuvaan kirahvista juomapaika­n reunalla.

”Vedessä oleva nainen katsoo kirahvia ja kirahvi häntä, ja surun sekä lempeyden näkeminen auttaa ymmärtämää­n, etteivät paikallise­t ole roistoja vaan uhreja. He ehkä selviävät eläinten menehtyess­ä, mutta olosuhteet ovat karut. Kukaan ei ei silti voi nähdä sitä...”hän sanoo, huokaisee ja jatkaa sitten kuivaan brittityyl­iin: ”…kelvottoma­sta kännykästä.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland