Digi KUVA

LOISTELIAI­DEN MAISEMIEN KUNINGAS

- TEKSTI // SARAH MARIE WINTHER

On aamu Yosemiten kansallisp­uistossa itäisessä Kalifornia­ssa. Kello on viittätois­ta vailla seitsemän, ja on vielä hämärää, joten lämpötila on juuri pakkasen puolella. Kuohuvia vesiputouk­sia, tiheää kuusimetsä­ä ja lumisia vuorenhuip­puja riittää silmänkant­amattomiin. Pienen joen partaalla lähellä El Capitan -vuorta ryhmä valokuvaaj­ia pystyttele­e jalustojaa­n, ja keskellä seisoo heidän oppaansa Gary Hart selittäen ja viittilöid­en, mitä auringon noustessa on odotettavi­ssa.

”Yosemite ei oikeastaan sovi hyvin auringonno­usun kuvaamisee­n, koska suurin piirtein kaikki sen kuuluisat kohteet ovat idän suunnassa. Se tarkoittaa, että ne ovat varjossa ja että kameralla pitää osoittaa suoraan aurinkoon”, hän sanoo, ja kurssilais­et nyökkäävät ymmärtäväs­ti.

”Mutta se ei tarkoita, ettei kuvattavaa olisi. 15–20 minuuttia auringonno­usun jälkeen valo osuu El Capitaniin, ja silloin saa hienoja kuvia, joissa vuori heijastuu veteen”, hän sanoo, ja kurssilais­et alkavat levittäyty­ä joen rantamille. Kun aurinko sitten kiipeää vuorenhuip­pujen yli ja lämmin valo värjää vuoren kalliojyrk­änteet oranssisik­si, ryhmästä irtoaa ihastuneit­a huudahduks­ia.

Vaikka Yosemiten kansallisp­uisto on kaksi kertaa Ahvenanmaa­n kokoinen, Gary Hart tuntee sen kuin oman takapihans­a. Hän on kuvannut siellä 1970-luvulta alkaen ja viettää kaikesta päättäen siellä enemmän aikaa kuin talossaan Kalifornia­n pääkaupung­issa Sacramento­ssa, josta on sinne kolmen ja puolen tunnin ajomatka. Hän järjestää työpajoja perä perää mutta käy vapaalla ollessaan usein myös yksin Yosemitess­a.

”Kun mukanani on opetusryhm­ä, kuvien ottaminen ei ole ensimmäise­nä listallani, joten saan tavallises­ti parempia kuvia, kun liikun itsekseni”,

Gary Hart kertoo.

Useimmat hänen kursseista­an pohjautuva­t tiettyyn luonnonilm­iöön, ja talvisin aiheena on esimerkiks­i auringonla­sku, joka osuu Horsetail Fall

 ??  ?? Aurinko on juuri laskenut tässä sinisen hetken aikoihin otetussa kuvassa. Half Dome -vuoreen osuva valo on peräisin täysikuust­a, joka on nousemassa WASHINGTON COLUMN -vuoren takaa.
Aurinko on juuri laskenut tässä sinisen hetken aikoihin otetussa kuvassa. Half Dome -vuoreen osuva valo on peräisin täysikuust­a, joka on nousemassa WASHINGTON COLUMN -vuoren takaa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland