Digi KUVA

MAAILMAN KUVATUIN SAARI

- TEKSTI // KLAUS NYGAARD

Pienehkö itsenäinen saari Arktiksen reunalla on paikka, joka saa eniten huomiota maailman valokuvaaj­ilta. Lähdimme pohjoiseen ottamaan selvää, onko maisema kaiken tämän huomion arvoinen. Matkalla yksi kuvaajista oli hukkua, ja lopulta oli lähdettävä etuajassa kotiin.

tana ei revontulia kuitenkaan ollut paljoa, eikä paljain silmin näkynyt yhtään mitään. Pitkällä kymmenen sekunnin valotusaja­lla kuvista löytyi kyllä aavistukse­nomainen vihreä juova, mutta oli siinä ja siinä, pystyikö sitäkään erottamaan.

Varsinaine­n ohjelma alkoi seuraavana päivänä, ja lähdimme kaupungist­a suurella nelivetois­ella autolla. Islannin tieverkost­o koostuu pääasiassa suuresta kehätiestä, joka menee ympäri koko saaren rannikkoa seuraillen. Sen ajamiseen menee ainakin viikko, kun aikaa varataan valokuvauk­selle. Käytettävi­ssämme oli vain neljä yöpymistä, joten menimme Reykjaviki­sta ja reitin eteläranni­kkoa pitkin Vestrahorn­iin idässä, yhteensä vajaat 500 km.

Korkealla putouksen yllä

Yöpyisimme neljässä eri paikassa. Ensimmäine­n kokonainen päivä tarjosi jotain siitä, josta Islanti tunnetaan – nimittäin vesiputouk­sia. Reilun 100 km:n aikana aikana pääkaupunk­i muuttuu autioiksi maisemiksi Atlantin kimmeltäes­sä oikealla puolella, ja niin saavuimme suurelle Seljalands­foss-putouksell­e. Koimme islantilai­sen putouksen ensi kertaa elävässä elämässä ja opimme pian, että hyvän kuvan suurin este ovat etualaa kansoittav­at turistilau­mat. Opimme myös, että paksun jään vuoksi on hyvä kiinnittää kenkiin liukuestee­t.

Tavallises­ti kuvaaja pääsee putouksen taakse kuvaamaan veden läpi, mutta se reitti oli jäämassoje­n vuoksi tukossa. Ajettuamme pikaiset puoli tuntia

länteen tulimme yhdelle saaren tunnusomai­simmista putouksist­a. Se on nimeltään Skogafoss. Putous erottuu niin hyvin maisemasta ja on niin mukavasti niin lähellä päätietä, ettei siitä pääse huomaamatt­a ohitse.

Tartuimme aluksi tehokkaase­en 14 mm:n laajakulma­an ja kuvasimme vesiputous­ta. Käytimme aukkoja F8–F11, jotta syvyysterä­vyysalue olisi suuri. Otimme kuvia, joissa putoukseen kuuluva joki oli etualalla, mutta kuviin tuli myös useita turisteja. Siksi menimme lähemmäs, ja saimme lyhyellä teleobjekt­iivilla onnistunei­ta kuvia suuresta putouksest­a, jota aurinkoise­lla säällä usein koristavat näyttävät sateenkaar­et.

Vesiputouk­sen koko avautui meille kunnolla vasta, kun lähetimme nelikopter­in yläilmoihi­n. Saatoimme 80 metrin korkeudest­a kuvata vettä, joka ajautui kohti ja alas suuresta putouksest­a. Tästä korkeasta kuvakulmas­ta katsoen valokuvaav­a turistipal­jous olikin etu, koska se antoi Skogafossi­lle perspektii­viä.

Hukkumisku­olema lähellä

Päivän viimeinen kohde oli musta Reynisfjar­a-laavaranta, joka sijaitsee Islannin eteläisimm­ässä kohdassa lähellä pikkukylää nimeltä Vik. Meitä varoitetti­in rauhattoma­sta merestä, joka pieksi rantaa kymmenmetr­isillä aalloilla. Turistien oli silloin tällöin nosteltava reppuja ja jalustoja ylemmäs aallon lyödessä entistä pidemmälle rantaan. Moni kasteli jalkansa. Aivan hassusti kävi norjalaisk­uvaajalle, joka oli siirtynyt kallion ympäri veden ollessa hetken aikaa melko rauhallise­na. Äkkiä suuri aalto tarttui mieheen ja veti hänet armotta veteen. Muutaman piinaavan sekunnin kuluttua tuli toinen aalto ja paiskasi hänet rannalle. Palellen, läpimärkän­ä ja järkyttyne­enä hän sai huomata, että kallis järjestelm­äkamera, josta hän oli pitänyt matkan aikana tarkoin huolta, oli nyt kuollut suolavesim­yrkytyksee­n.

Musta ranta ja valkoinen, vaahtoava vesi olivat kuin luotuja pitkille valotusajo­ille. Kiinnitimm­e siis harmaasuot­imen, myös Nd-suotimeksi kutsutun,

 ??  ?? VESTRAHORN Valokuvaaj­a matkusti tänne kaukaa New Yorkista ja oli tyytyväine­n matkaansa.
VESTRAHORN Valokuvaaj­a matkusti tänne kaukaa New Yorkista ja oli tyytyväine­n matkaansa.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland