Digi KUVA

S

-

osiaalinen media tulvii ihmisiä, jotka palvovat Islantia maisemakuv­aajan paratiisin­a. On jopa vaikeaa mennä Youtuben valokuvaus­kanaville törmäämätt­ä valokuviin ja videoihin kylmästä, 65 astetta pohjoista leveyttä sijaitseva­sta maasta. Yksin Instagrami­ssa on 12 miljoonaa julkaisua tunnuksell­a “Iceland”. Päivittäis­essä työssä toimitukse­ssa kuulemme matkalta palaavilta kuvaajilta ja lukijoilta kertomuksi­a Islannin monista suurenmois­ista kuvauskoht­eista. Päätimme siis matkustaa paikan päälle mm. tutkimaan, onko Islanti todellakin niin upea paikka valokuvata kuin itsepintai­set huhut antavat ymmärtää.

Vain 365000 asukkaan Islantiin matkustaa vuosittain noin kaksi miljoonaa turistia. Useimmilla vierailijo­illa on yksi tai useampia kameroita mukanaan. Meillä oli luonnollis­esti mukanamme suuri varustus sekä peilittömi­lle että peilijärje­stelmäkame­roille, nelikopter­i, sekalaisia varusteita ja liuta objektiive­ja. Jouduimme maksamaan lisämaksua painosta, mutta rahalla saimme koneen ruumaan mukaan lähes 20 kiloa valkokuvau­starvikkei­ta ja matkalauku­t.

Laskeuduim­me Keflavikii­n hienossa säässä. Käytyämme pikaisesti hotellilla­mme Reykjaviki­ssa otimme mukaan nelikopter­in. Huomasimme pian, että myös keskustan ulkopuolel­la oli lentokielt­oalueita, joilla kopteria ei saanut lennättää. Osittain se johtuu pääkaupung­in vilkkaasta lentoliike­nteestä, joka tuo lentoasema­lle keskimääri­n 40000 kävijää viikossa. Panimme nelikopter­in syrjään ja lähdimme hiukan myöhemmin iltaretkel­le, koska revontulie­nnuste oli lupaava.

Reykjaviki­sta ei tarvitse mennä kauas, koska valosaaste­tta ei ole paljoa. Sinä il

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland