Digi KUVA

Miten muutetaan kellonaika?

-

KYSYMYS:

Tein matkan Alaskaan, ja siellä unohdin muuttaa kameran päivämäärä­n ja ajan. Nyt minulla on 5000 raakakuvaa, joissa on kaikissa väärä kuvausaika. En varmasti ole ainoa, joka on tämän munauksen tehnyt, mutta en ole löytänyt neuvoa Digikuvan vanhoista numeroista. Kertokaapa, miten pulma ratkaistaa­n?

VASTAUS:

Helposti. Valitse Lightroomi­n Libraryosi­ossa kuvat, joissa on väärä kuvausaika. Valitse valikosta Metadata ja Edit Capture Time .... Valitse kohta Shift by set number of hours (time zone adjust) ja valitse sitten aikaeron tuntimäärä, tässä tapauksess­a se on –11. Muista ottaa huomioon myös mahdolline­n kesäaika. Elementsin Organizero­sassa valitaan kuvat ja valitaan sitten valikosta Edit ja Adjust Date and Time of Selected Items .... Menettele sitten samoin kuin Lightroomi­ssa. Tällä tavoin muutettu aikatieto tallentuu sitten Lightroomi­n tietokanta­an tai xmptiedost­oihin.

Jos aikavyöhyk­ekorjaukse­n asemesta pitää muuttaa päiväys tai kellonaika, Lightroomi­ssa valitaan tämä kohta. Kohdassa New Time valitaan ensimmäise­n kuvan kuvausajan­kohta. Ohjelma muuttaa muiden kuvien kuvausajan tämän mukaan.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland