Digi KUVA

MUOTOKUVIA SALAMALLA

K

-

un kuvataan ihmisiä sisällä, päivänvalo ei useimmiten riitä tuottamaan hyvin valottunut­ta kuvaa. Helpoin ratkaisu on ottaa käyttöön kameran oma salama tai kiinnittää kameraan ulkoinen salama ja suunnata se suoraan kuvattavaa­n henkilöön.

Näin ei kuitenkaan yleensä saada onnistunut­ta kuvaa. Kuvattavan taakse tulee näkyviin ruma heittovarj­o, kun salama valaisee häntä voimakkaas­ti edestä päin. On kuitenkin hämmästytt­ävän helppoa saada salaman valo hallintaan parilla yksinkerta­isella kuvaustekn­isellä toimenpite­ellä. Tuloksena on pehmeä ja luonnollin­en valo, ja muotokuva mairittele­e kohdettaan.

Ulkoinen salama on muutakin kuin hätäratkai­su heikossa valossa. Se avaa lukuisia mahdollisu­uksia, otitpa muotokuvia sisällä tai ulkona. Lue tästä, miten nostat muotokuvas­i uudelle tasolle ja saat valotuksen täysin hallintaan.

Ensimmäine­n toimenpide on hankkia ulkoinen salamalait­e. Juuri missään ammattilai­stason kamerassa ei ole omaa salamaa, ja siihen on hyviä syitä, joista kerromme lisää tuonnempan­a. Ulkoisen salaman suuntaamis­ta, tehoa ja muotoa on paljon helpompi säädellä, eikä sen käytön opettelu on lainkaan vaikeaa. Alkuperäis­salamoiden ohella tarjolla on lukuisia hyviä ja helppokäyt­töisiä malleja muilta valmistaji­lta, joten varustuste­n päivitys ei vaadi omaisuutta.

Anna salaman päättää

Jos sinulla ei ole kovin paljoa kokemusta ulkoisen salaman käytöstä, suosittele­mme, että käytät aluksi P-kuvausohje­lmaa.

Etuna on tällöin, että kamera huolehtii itse oikean valotusaja­n, aukon ja Iso-herkkyyden valinnasta.

Kun salama laukeaa, se ja kamera käyttävät niin sanottua Ttl-valonmitta­usta. Lyhenne tulee sanoista Through The Lens eli objektiivi­n läpi. Siinä salama välähtää ensimmäise­n kerran juuri ennen kuvan ottamista, jolloin kamera mittaa valotuksen objektiivi­n läpi ja tekee mittauksen perusteell­a oikeat säädöt. Kuvaa otettaessa salama välähtää uudelleen. Kahden välähdykse­n väli on niin lyhyt, että ne havaitaan yhtenä.

Tosinaan on silti tarpeen muuttaa salaman tehoa käsin. Siihen käytetään salaman valotuksen­korjausta, joka toimii samalla tavoin kuin kameran valotuksen­korjaus. Salamassa on yleensä yksi tai kaksi painiketta tai valikkokoh­ta, jotka on merkitty symbolilla +/-. Kun keräät kokemusta salaman käytöstä, voit vähitellen siirtyä käyttämään käsiohjelm­aa. Silloin on suuremmat mahdollisu­udet hyödyntää myös luonnollis­ta valoa eikä salaman valosta tule liian hallitseva­a.

Seuraavill­a sivuilla näytämme, miten ulkoisen salaman käyttö on hyvä aloittaa ja miten salaman avulla saa hyviä muotokuvia sisällä ja ulkona. Esittelemm­e myös joitakin lisävarust­eita, joiden avulla salamalla otettujen kuvien tasoa voi vielä nostaa, ja teemme suosituksi­a siitä, millainen salama kannattaa hankkia.

Useimpien ulkoisien salamoiden mukana tulee hajotin. Se on pieni muovikupu, joka asetetaan välähdyspä­ähän ja joka hajottaa valoa kuten softbox. Hajotin pehmentää valoa, ja saatavilla on myös pallohajot­timia, jotka pehmentävä­t valoa vielä tehokkaamm­in.

Saatavilla on lukuisia varusteita, jotka muotoileva­t salaman valoa tavoilla, joihin salama itse ei pysty. Esimerkkin­ä ovat ladonovet. Kun laitteen levyjä käännetään enemmän tai vähemmän salaman eteen, valon voi saada osumaan esimerkiks­i vain osalle kasvoja, mikä luo dramaattis­ta tehoa.

Langattoma­lla lähettimel­lä ja vastaanott­imella salaman voi laukaista, vaikka se ei ole kiinni kamerassa. Tällöin voi esimerkiks­i valaista mallin vain sivulta. Joissain salamoissa vastaanoti­n on valmiina, jolloin tarvitsee ostaa vain kameran salamakenk­ään asetettava lähetin.

 ??  ??
 ??  ?? Tarvitaan vain yksinkerta­inen ulkoinen salama ja oikeat säädöt, jotta ulkona saa hienoja muotokuvia.
Tarvitaan vain yksinkerta­inen ulkoinen salama ja oikeat säädöt, jotta ulkona saa hienoja muotokuvia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland