Digi KUVA

ULKOINEN SALAMA

KAMERAN SALAMA ULKOINEN SALAMA

-

– suunnattu malliin

Kameran oman salaman kanssa ei pääse pitkälle ulkonakaan. Pystyimme siirtämään kuvan mallia hiukan kauemmas takana olevasta seinästä eikä seinälle sen vuoksi tullut pahaa heittovarj­oa. Kasvoille tuleva valo on kuitenkin edelleen hyvin voimakas, ja nenänpäähä­n ja poskille syntyy pieniä, salaman tuottamia heijastuks­ia. Tausta on jäänyt pahasti alivalottu­neeksi, vaikka kuva on otettu keskellä päivää.

– suunnattu malliin

Kun kuvataan ulkona, salama on pakko suunnata malliin, koska yläpuolell­a ei ole kattoa, johon valon voisi suunnata ja josta se voisi heijastua. Ulkoinen salama tuottaa kylläkin leveämmän ja yhtenäisem­män valaistuks­en kuin kameran oma salama, mutta pienen aukon tuottama suuri syvyysterä­vyys merkitsee, että levoton tausta häiritsee herkästi, jos kuvauspaik­kana on esimerkiks­i kaupunki, kuten tässä.

– ilman

High Speed Synciä

Kun aukkoa suurenneta­an, tausta kylläkin häipyy näkyvistä, mutta tilalle tulee uusi ongelma: kuvasta tulee nyt aivan ylivalottu­nut. Kun kuvataan päivänvalo­ssa, Iso-herkkyys on tavallises­ti jo niin pieni kuin mahdollist­a, ja valotusaik­a on niin lyhyt kuin salaman synkroniso­inti suonkin sallii, yleensä 1/250 sekunti. Jotta kuvasta saadaan kauniimpi, käyttöön kannattaa ottaa High-speedsync eli nopeiden aikojen täsmäys.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland