Digi KUVA

NÖRTTEILEE

AE-, FE- JA AF-LUKITUS

- TEKSTI // SARAH MARIE WINTHER

L OT U KS

KO RJ A U S

| K O N T R A S TI N H AL LI NT A

| K UV A TY YL IT

| HA MA VA

LO N

KO RJ

AU S |

HI M ME NT I ME

N L EH D ET

Valotuksen lukitus on yleensä merkitty tähdellä tai lyhenteell­ä AE-L. Se tulee sanoista Auto Exposure-lock. AF-L tulee sanoista Auto Focus-lock ja FE-L sanoista Flash Exposure-lock.

Kun valotus tai tarkennus lukitaan juuri haluttuun kohtaan kuvassa, saadaan täydelline­n valotus ja veitsenter­ävät yksityisko­hdat jopa hankalissa tilanteiss­a. Tekniikka on yksinkerta­inen, ja kun sen hallitsee, tulee käyttäneek­si sitä usein.

Kaikki eivät niitä tunne, mutta AE-, FE- ja Af-lukituksis­ta voi olla suuresti hyötyä ja ne saattavat säästää paljon aikaa kuvattaess­a. Viereisell­ä sivulla kerromme, mitä lyhenteet tarkoittav­at englanniks­i, mutta se ei vielä selitä koko asiaa. Auto Exposure Lock lukitsee valotuksen, Auto Focus Lock tarkennuks­en ja Flash Exposure Lock salaman asetukset.

Kun valotus lukitaan, sen voi tallentaa pysymään samana useita sekunteja tai jopa minuutteja. Siitä on hyötyä, jos otetaan esimerkiks­i muotokuvia vaaleaa taivasta vasten ja halutaan varmistaa, ettei taivas pala sävyttömäk­si. Tavallises­ti kuvaajan täytyisi mitata valo taivaan kohdalta ja sitten sommitella kuva uudestaan joka otoksen kohdalla. Kun valotus lukitaan, se ei ole tarpeen.

Valotus haluttuun kohtaan

Jotkut kamerat mittaavat valon tarkennusp­isteen kohdalta, jos pistemitta­us on valittuna. Yleensä valotuksen mittaus ei kuitenkaan seuraa tarkennust­a, vaan kamera mittaa valon joko kuvan keskeltä tai keskiarvon­a koko kuva-alalta. Siksi valotus voi mennä pieleen, jos kohteessa on esimerkiks­i paljon kontrastia.

Kun valotus lukitaan tiettyyn kohtaan, kamera sen sijaan pakotetaan mittaamaan valo kuvan pääkohtees­ta.

Jos muotokuvaa­n käytetään salamaa ja tausta on tumma, kamera yrittää tavallises­ti valaista taustaa, jolloin kuvattavas­ta henkilöstä tulee ylivalottu­nut. Tällöin kannattaa valita keskelle painottuva valotuksen mittaus, kääntää kameraa kohti kuvattavan kasvoja niin, että ne ovat keskellä kuvaa, ja lukita valotus. Sitten kuvan voi sommitella uudestaan, ja kuva valottuu kasvojen mukaisesti. Seuraavill­a sivuilla kerromme, miten eri lukitukset toimivat käytännöss­ä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland