Digi KUVA

PÄIVÄN PARASTA VALOA

-

Moni tarttuu mielellään tilaisuute­en rinnastaa lämpimiä ja sinertäviä sävyjä sekä rakastaa herkkää valoa ja hienoja sävyjä, joita taivaanran­nassa oleva aurinko synnyttää. Päivänvalo­n ensi- ja viimesätei­stä syntyy sinistä taikaa.

Kahdesti päivässä maisemaa voidaan kuvata aivan erityisess­ä valossa. Kun aurinko on hiukan taivaanran­nan alapuolell­a, katoavat päivänvalo­n lämpimät sävyt ja sinisen sävyt muuttuvat hallitsevi­ksi. Herkkä viileä valo hellii varsinkin maisemakuv­ia, ja sitä voidaan käyttää myös kaupunkeja kuvattaess­a. Silloin sinisen sävyt sekoittuva­t keinovalon lämpimimpi­in sävyihin.

Ajankohtaa sanotaan siniseksi hetkeksi. Vaikka hetki tarkoitti alun perin tuntia, sitä ei pidä ottaa aivan kirjaimell­isesti, koska aika on meillä Suomessa hieman pitempi kuin 60 minuuttia. Se riittää joka tapauksess­a apuvälinei­den ja kameran asetusten kokeilemis­een. Ellei ole aivan pilvistä, syntyy sinisävyis­tä hyviä kuvia ympäri vuoden. Paitsi että valo on kylmää, vältytään myös auringon varjoilta ja kirkkailta valokohdil­ta. Siksi melkein koko kuvasta löytyy hyvin sävyjä, ja myös autot ja rakennukse­t ovat edukseen näihin aikoihin vuorokaude­sta.

Tähtiä kaupungiss­a

Sinisen hetken niukka auringonva­lo sopii hyvin kaupunkiku­viin. Katulamppu­jen ja liikenteen keinovalon lisäksi voidaan käyttää kauniin taivaan heijasteit­a esimerkiks­i vedestä tai modernista, varsin lasivoitto­isesta arkkitehtu­urista. Erityisest­i veden heijasteet ovat kuvassa hyvin tehokas elementti, joka toimii hyvänä vastakohta­na uudelle arkkitehtu­urille.

Kaupungin valojen kanssa kannattaa käyttää pientä himmennina­ukkoa. Esim. aukolla F14 tai pienemmäll­ä

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland