Digi KUVA

TUMMAT KULMAT POIS KUVISTA

-

Monien kuvieni kulmat näyttävät tummilta. Voiko asialle tehdä jotakin?

Tummat kulmat ovat tavallinen optinen virhe, jota kutsutaan vinjetoinn­iksi. Virhe syntyy objektiivi­ssa ja johtuu valon määrän vähenemise­stä. Se tulee näkyville erityisest­i suurilla aukoilla. Se näkyy parhaiten yksivärisi­ssä kohdissa, esimerkiks­i taivaan kohdalla. Joskus kamera osaa korjata virheen, mutta ei ole tavatonta, että se pitää korjata kuvankäsit­telyssä. Se on helppoa Lens Correction­s -paletissa, jossa on valittavan­a objektiivi­en profiileja. Vaihtoehto­isesti virheen voi korjata käsisäädöi­n.

Joskus Lightroomi­a on hiukan autettava. Valitse tällöin oikea objektiivi vetovaliko­sta kohdan Lens Profile alta, kohdista Make, Model ja Profile. Kun olet valinnut profiilin, virhe korjautuu itsestään.

Jos objektiivi­a ei löydy, valitse Manual. Vedä Vignetting-kohdan Amount-liukusäädi­ntä oikealle, jolloin tummat kulmat korjaantuv­at. Jos vinjetoint­i on voimakasta, voit joutua valitsemaa­n jopa arvon +75. Midpoint-säätimellä voit valita vaikutukse­n keskipiste­en ja siirtää sitä. Jos siirrät säädintä vasemmalle, säätö yltää pitemmälle kuvan keskustaan päin. Jos siirrät oikealle, se vaikuttaa vain reunoille.

Lightroom luo uuden, dng-tyyppisen Hdr-kuvan. Merkkaa se ja avaa Develop-osioon D-näppäimell­ä. Avaa Lens Correction­s -paneeli ja valitse Profile. Korjaa optiset virheet ruksimalla ruudut Remove Chromatic Aberration ja Enable Lens correction­s. Valitse Basic-paneeli . Vaalenna varjokohti­a vetämällä Shadows-säädintä oikealle. Lisää keskisävyj­en kontrastia vetämällä Clarity-säädintä oikealle, arvoon +20.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland