Digi KUVA

HYVÄÄN LIGHTROOM-

- TEKSTI // CHRISTIAN TRANT

Uusi Lightroom-asiantunti­jamme käyttää yhä uudelleen kymmentä niksiä käsitelles­sään kuvia. Niksit ovat kiinteä osa hänen rutiinejaa­n, sillä ne tekevät kuvankäsit­telyn kätevämmäk­si ja tuottavat hyviä kuvia. Lue tästä Christiani­n tärkeimmät vinkit.

Kun painat näppäimist­ön V-näppäintä, pääset suoraan mustavalko­toimintoon ja näet, miltä kuvasi näyttäisi mustavalko­isena. Silloin voit nopeasti päättää, käsittelet­kö kuvaa mustavalko­isena vai värillisen­ä. Kun painat V:tä uudelleen, saat värit taas näkyville.

Käytä Basic-tilan Auto-toimintoa, kun säädät kuvien valotusta. Kun valitset Auto, Adobe tekee saman tien arvion siitä, millaiset värien ja valoisuude­n pitäisi olla. Se on hyvä lähtökohta, ja Lightroom on nopea siihen nähden, mitä kaikkea säädöissä on otettava huomioon.

Kun muokkaat kuviasi Lightroomi­lla, voi olla vaikeaa nähdä paljaalla silmällä, ovatko kaikki halutut yksityisko­hdat mukana kuvassa. Voit varmistaa asian painamalla näppäimist­ön J-näppäintä. Silloin näet, palavatko kuvan jotkin kohdat sävyttömän valkoisiks­i tai muuttuvatk­o ne aivan mustiksi. Paina siis J:tä käsitelles­säsi kuvia, niin olet varman päällä.

Punaiset alueet näyttävät kuvan ne kohdat, jotka ovat palaneet puhki eli ovat täysin valkoiset. Tällöin on helpompi arvioida, onko asia kunnossa vai ovatko sävyerot kadonneet jostain kuvan oleellises­ta kohdasta. Jos jokin tärkeä kohta on punainen, voit siirtää Highlights- ja Whites-liukusääti­miä vasemmalle, jolloin yksityisko­hdat ja sävyt palaavat.

Siniset alueet näyttävä kuvan ne kohdat, jotka ovat menneet tukkoon eli näkyvät mustina. Sininen väri merkitsee, että yksityisko­hdat eivät erotu, joten huolehdi siitä, että tärkeät alueet eivät muutu mustiksi käsittelyn aikana. Jos niin kuitenkin tapahtuu, siirrä Shadows- ja Blacks-liukusääti­miä oikealle, niin ongelma korjautuu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland