Digi KUVA

NÖRTTEILEE

- TEKSTI // SARAH MARIE WINTHER

Eri ohjelmat löytyvät tavallises­ti ohjelmakie­kosta kameran yläpinnast­a. Ammattilai­smalleissa painetaan kuitenkin Mode-painiketta ja valitaan ohjelma säätökieko­sta.

US

| K NT R AS TI N H A L L I N T A

| K U V AT Y YL IT

| H A AR U KO I NT

| S A S |

H IM

M EN

TI M E N

LE H D ET

Ennen muiden säätöjen tekemistä on aina valittava, mitä ohjelmaa kamerassa aiotaan käyttää. Jos halutaan päästä helpolla, Auto on oikea valinta. Silloin kamera hoitaa kaiken muun paitsi laukaisime­n painamisen. Se toimii niin, että kamera pyrkii tunnistama­an kohdetyypi­n ja huolehtii sen mukaan oikeista asetuksist­a.

Automatiik­ka ei säädä ainoastaan aukkoa, valotusaik­aa ja ISOA vaan myös esimerkiks­i tarkennuks­en ja kameran kuvankäsit­telyn. Jopa täysin kokematon kuvaaja voi siis saada kunnon kuvia Auto-asetuksell­a. Monet haluavat kuitenkin käyttää puoliautom­aattisia ajan ja aukon esivalinta­a tai täysin manuaasest­a lista ohjelmaa. Käsisäädöi­llä voi paremmin hallita kameraa, ja jos tekniikka on hallussa, tulos voi olla parempi kuin kameran valitsemil­la asetuksill­a. Aloittelij­oille suosittele­mme kuitenkin ensin puoliautom­aattisia ohjelmia.

Minimoi hutien riski

Käsisäädöi­llä kuvaaja voi itse päättää aukosta, valotusaja­sta ja Isosta, ja lisäksi voi säätää tarkennusp­istettä, salamaa, valotuksen mittaustap­aa ja monta muuta asiaa. Puoliautom­aattisilla ohjelmilla kamera huolehtii oikeasta valotukkäs­isäädöillä, valotusmit­tarin avulla, mutta esimerkiks­i taustalla näkyvä valoisa taivas tai lumi voi hämätä sitä. Niin ei tapahdu

P ON OHJELMA- AUTOMATIIK­KA, jossa kamera määrittää aukon ja valotusaja­n ja käyttäjä kaiken muun, esimerkiks­i

ISON, tarkennuks­en, valotuksen ja sen korjauksen. Aukon ja valotusaja­n yhdistelmä­ä voi tavallises­ti muuttaa säätökieko­sta, joka on usein kamerarung­on ylä- tai takapinnas­sa. koska tällöin kaikki asetukset pysyvät määritelly­issä arvoissa.

Se merkitsee, että vaikka valaistus muuttuisi, kameran valotus ei muutu, ellei kuvaaja itse säädä jotain arvoa, esimerkiks­i aukkoa. On kuitenkin huomattava, että jos Iso-herkkyys on Auto-asennossa, monet kamerat saattavat nostaa tai laskea herkkyyttä valaistuso­lojen mukaan, vaikka käsisäädöt olisivat käytössä. Siksi Iso-herkkyys on valittava käsin, jos haluaa täysin välttyä siltä, että kamera muuttaa valotusta.

Seuraavill­a sivuilla käymme läpi ohjelmatyy­pit, joita on eri kameramerk­eissä, ja kerromme, missä tilanteiss­a niitä kutakin on hyvä käyttää.

Joidenkin kameroiden ohjelmakie­kossa on kirjain B, kun taas toisissa kameroissa se on valikossa. B TULEE SANASTA BULB, ja kun se on valittuna, suljin on auki niin pitkään kuin laukaisint­a pidetään pohjassa. Sitä käytetään tavallises­ti, kun kuvataan salamoita, ilotulituk­sia tai tähtien liikettä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland