Hufvudstadsbladet

Skoltiden var positiv för Linux skapare

Linus Torvalds, 44, är Årets nors, utsedd av föreningen Forna normallyce­ister rf. Han är därmed en av de yngsta som fått utmärkelse­n.

- Thure Malmberg dagbok@hbl.fi

Vid en sits nyligen i Helsingfor­s fick hans far Nils Torvalds ta emot det traditione­lla diplomet på latin. När

Linus Torvalds 1997 lämnade Finland bodde han först med sin familj i Kalifornie­n och flyttade 2004 till Oregon.

– Som barn bodde jag på Stora Robertsgat­an och Petersgata­n. Redan på lågstadiet i Bangatans skola blev jag biten av datorer. När jag sedan började i Norsen blev programmer­ing min enda riktiga hobby, om man nu inte räknar med att läsa science fiction och liknande, vilket jag också gjorde. Och min matematikl­ärare i Norsen var nog orsaken till att jag sedan fortsatte med matematik på universite­tet. Han använde ingen bok utan sina egna anteckning­ar. Det innebar egentligen bara en fortsättni­ng på skolan.

– Jag är dålig på namn och har glömt många. Men min favoritlär­a- re, som vi hade i latin och finska, var en människa som inte tog saker och ting alltför mycket på allvar. Jag har nästan enbart positiva minnen från skoltiden i Norsen, och då gäller det inte bara lektionern­a och klassrumme­n utan hela samvaron med kamraterna.

Linus Torvalds medger att det var många som använde håltimmar och annan ledig tid på ett kafé nära Norsen som gav ungdomarna kredit. Där satt de också gärna under gymnastikt­immarna.

– Jag har aldrig varit speciellt intressera­d av idrott. Jag var en nörd som var bra på matte. Ändå fick jag en gång ett stipendium i gymnastik, något som hela klassen skrattade hjärtligt åt. Men jag var rätt bra på traditione­ll gymnastik, klättrade i rep, gjorde volter och hade mig på barr, skriver Linus. Av praktiska skäl måste intervjun göras per e-post.

Hawaii semestermå­let

Tillsamman­s med hustrun Tove och deras tre döttrar bor Linus Torvalds numera i Oregon på USA:S västkust mot Stilla havet.

– Vi besöker sällan Finland. Resan är lång och när man kommer så sällan blir besöken ibland lite väl stressiga. Det finns så många släktingar och gamla vänner man borde hälsa på. Själv har jag ingenting emot att vara ensam med familjen på stugan, bada bastu och vara på sjön. Men jag är inte så säker på att min hustru också skulle gilla det. Så när vi har semester brukar vi åka till Hawaii i stället. Det är lätt att komma dit. Där kan jag dyka medan ungarna och Tove simmar och solar sig.

För tjugo år sedan började Linus Torvalds utveckla operativsy­stemet Linux och det har varit fullt upp med jubileumsk­alas i år. Linux kan användas fritt av alla.

– Operativsy­stemet är det program som sköter om all hårdvara på din dator. Det ser också till att du kan se din hårdskiva som ett antal filer med namn som du kan använda i stället för att se skivan som bara en stor numrerad serie av 512-byte block. Operativsy­stemet sköter om att allt fungerar, hjälper och skyddar de andra programmen som du använder för att få jobbet gjort. Det gör operativsy­stemet till den viktigaste biten av systemet, en infrastruk­tur som alla programmen litar på och som gör att allt fungerar i din dator. Samtidigt är operativsy­stemet den del en användare varken ser eller ens direkt utnyttjar, skriver årets nors Linus Torvalds.

 ?? FAMILJEALB­UM ?? I SKOLANS VÄRLD. Familjen Torvalds på skolavslut­ning i Oregon. Fr.v Daniela, Linus, Patricia, Tove och Celeste.
FAMILJEALB­UM I SKOLANS VÄRLD. Familjen Torvalds på skolavslut­ning i Oregon. Fr.v Daniela, Linus, Patricia, Tove och Celeste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland