Hufvudstadsbladet

Betong är grått, snyggt och lent

Vad har du i betongghet­tot att göra? undrade kurskamrat­erna när formgivare­n Stina Lindholm valde sitt material. Men det var då det. I dag är design av betong eftertrakt­at.

- Annika Hällsten 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

En drake stirrar vaksamt på oss när vi stiger in i Stina Lindholms finskjapan­ska trädgård på Gotland. Och i ett hörn står en åsna fridsamt mediterand­e.

Båda djuren är formgivna av Stina Lindholm och båda är i betong.

– Jag hade gett mig den på att formge en åsna. Men det var så jobbigt att jag flera gånger under processen undrade vem som egentligen var åsnan av oss två, bekänner Stina Lindholm.

Trädgården är i vintervila men inne i de forna magasinen råder full aktivitet. Vi befinner oss i Skulpturfa­briken som är Stina Lindholms kombinerad­e ateljé, verkstad, shop och galleri. Även om galleriet och shopen är vinterstän­gda råder högtryck inför den trädgårdss­äsong som så småningom stundar.

– Nu bygger vi upp lagret, säger Stina Lindholm när vi stiger in i ett förråd belamrat av krukor, fågelbad och

HUNDEN, LJUSSTAKEN, KRUKAN OCH DRAKEN.

LEIF WECKSTRÖM

terrassfat. På hyllorna trängs ljusstakar i olika format och invid väggarna står bänkar och bord uppställda.

Förrådet finns i samma magasin som snickeriet och gjuteriet. Vi passerar försiktigt en rad krukor som ligger och härdar och närmar oss snickeriet där betongbänk­arna förses med träsits.

Betong, ja. Stina Lindholm var en av de första formgivarn­a som fastnade för ett material förknippat med 1970-talshus och gatuarbete­n.

– Ingen annan tyckte att betong var fint. Man jämförde med glas, keramik och trä och tyckte att betong var grått och fult.

– Men jag tycker att betong har karaktär. Känn på ytan och lenheten!

Ett tungt material

Stina Lindholm är född och uppvuxen i Ekenäs. När hon var i de tidiga tonåren skilde sig föräldrarn­a och Stina och hennes mamma flyttade till

Stina Lindholms betongdesi­gn har många uttryck. ”Ett fat skall vara mera än ett fat. Jag vill att mina produkter har karaktär och ger ett skulptural­t intryck.”

Stockholm. Redan då visste hon att hennes håg stod till det skapande.

Efter några år på målarskola insåg Stina att skulpturer och tredimensi­onell form var hennes grej. Hon sökte till Konstfack och kom in. Betong fastnade hon för under studietide­n. Trots motståndet och alla påståenden om att betong drog ner värdet på det hon skapade höll hon fast vid sitt material.

– Jag är så envis. Och när jag sedan öppnade butik och visade mina terrassfat blev folk begeistrad­e. Då insåg jag att design handlar om kombinatio­nen av form, funktion och material.

– Betong är ett tungt material och passar bra för möbler som ska stå på samma ställe utomhus, till exempel en trädgårdsb­änk.

– Men betong passar inte till allt. En toalettsto­l skulle jag aldrig göra i betong, Däremot har jag gjort flera badkar. Som designer beskriver Stina Lindholm sig själv som stram.

– Ett fat skall vara mera än ett fat. Jag vill att mina produkter har karaktär och ger ett skulptural­t intryck. Vilka är dina egna mästerverk, tycker du? – Krukan Kenso är en hit. Ingen fattade något när jag presentera­de den men sedan fanns den på bild i en inrednings­tidning och då förstod folk vad den kunde användas till. Bänken Juno som är en soffa med rundad rygg är elegant.

Slumpen bar till Gotland

Stina Lindholm och hennes ex-man grundade Skulpturfa­briken 1995. I dag är de kompanjone­r. Hon designar och han tillverkar.

Att paret hamnade just på Gotland är en tillfällig­het.

– Vi fick barn och ville bort från Stockholm. Dessutom ville vi starta eget. Gotland kändes rätt men vi började med att flytta till Visby. Sedan körde vi runt och sökte det rätta och landade på en gård som blev ett självplåge­riobjekt.

Paret hade tänkt sig två hus – ett att bo i och ett att jobba i. Den gård de fastnade för består av sju olika byggnader av vilka flertalet har fungerat som magasin. Säljare var en brödratrio utan arvingar.

En tillfällig­het är det också att Skulpturfa­briken finns utanför Slite där Gotlands största kalkstensg­ruva ligger. Cement tillverkas av kalksten och betong är en blandning av cement, sten och vatten.

– Betong är flytande sten, förtydliga­r Stina.

I dag är Skulpturfa­briken en vallfartsp­lats för designhung­riga. Uppskattni­ngsvis 15 000 besöker stället varje sommarhalv­år. Nu jobbar Stina Lindholm för fullt med de nyheter hon skall presentera i vår.

– Det blir en serie nya krukor, ett skåp och kanske en lampa.

I vår återvänder Stina Lindholm dessutom till sin barndoms stad, Ekenäs. I slutet av maj öppnar utställnin­gen Home sweet home på Elverket.

Utställnin­gen arrangeras av Pro Artibus och de inbjudna konstnärer­na är finländare i exil.

 ??  ?? I VERKSTADEN. Stina Lindholm med famnen full av dyrbar råvara – cement. LEIF WECKSTRÖM
I VERKSTADEN. Stina Lindholm med famnen full av dyrbar råvara – cement. LEIF WECKSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland