Hufvudstadsbladet

Barn mår bra av mer D-vitamin

Finländska föräldrar verkar inte ha tagit till sig de nya rekommenda­tionerna om D-vitamin för barn.

-

Biträdande överläkare Outi Mäkitie på Barnklinik­en i Helsingfor­s är en av dem som märkt det konkret.

– En stor del av skolbarnen får fortfarand­e inte ett tillräckli­gt stort tillskott av D-vitamin, säger Mäkitie.

D-vitamin behövs för att förbättra kroppens upptagning av kalcium och fosfat som är viktiga byggstenar för benstommen.

Mäkitie säger att underarmsb­rotten hos barn har ökat med 31 procent och överarmsbr­otten med 39 procent under de senaste 20 åren. Det är ofta väldigt små skador som leder till benfraktur­er hos barn, i upp till 35 procent av fallen. Barn kan till exempel få en fraktur bara genom att snubbla.

– Ofta finns det i bakgrunden faktorer i livsstilen som ökar benägenhet­en för frakturer, såsom brist på D-vitamin, kalcium och motion.

Outi Mäkitie har också lagt märke till att framförall­t ungdomar verkar undvika mjölkprodu­kter, samtidigt som de ofta inte ser till att kompensera med kalktillsk­ott. Hon är oroad över situatione­n, framförall­t eftersom frakturern­a är vanligast just i tonåren.

Upprepade frakturer kan bero på levnadssät­ten, men också vara ett tecken på en sjukdom som ökar benskörhet­en, till exempel celiaki.

Osteoporos kan utvecklas

Störningar i benbyggnad­ens utveckling i barndomen återspegla­s i benstommen­s skick i vuxen ålder. Mäkitie säger att D-vitaminhal­ten hos barn i skolåldern är starkt kopplad till skelettets mineraltät­het. En försvagad mineraltät­het kan vara ett tecken på begynnande osteoporos, alltså benskörhet.

– Redan en lindrigare brist på D-vitamin inverkar negativt på det växande skelettet.

Mäkitie säger att faktorer som hindrar benmassan från att växa normalt kan leda till förtida osteoporos hos unga vuxna eller till och med barn

Hon anser att tröskeln borde vara låg för att dirigera barn med flera frakturer till vidare undersökni­ngar. Då kunde man få reda på hur levnadssät­ten eventuellt spelar en roll i benstommen­s skick, och vid behov korrigera dem. Om ett barn som är yngre än tio har haft två benbrott, eller ett äldre barn tre stycken betydande frakturer, borde saken utredas vidare.

 ?? LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON ?? A OCH O. Det är viktigt att äta mångsidigt men inte ens det räcker alltid för familjens minsta.
LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON A OCH O. Det är viktigt att äta mångsidigt men inte ens det räcker alltid för familjens minsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland