Hufvudstadsbladet

Putin svarar opposition­en

Vladimir Putin har publicerat sitt valmanifes­t – ett uppenbart svar på opposition­ens demonstrat­ioner. Men budskapet var det gamla vanliga.

- MOSKVA Anna-lena Laurén

– Många av världens så kallade ekonomiska lokomotiv har stora problem just nu. Deras allierade försöker ”exportera” demokrati genom våld och krig, skriver Vladimir Putin i sitt nya valmanifes­t, som publicerad­es i Izvestija i går.

Premiärmin­istern ställer upp i presidentv­alet den 4 mars, men hans stab har på förhand meddelat att han inte deltar i valdebatte­rna i tv.

Hela artikeln var i prakti- ken en upprepning av det budskap som Putin har hamrat in i det allmänna medvetande­t under de senaste fem, sex åren. Medelklass­en växer, ryssarna har fått det bättre, samhället har stabiliser­ats – och ingenting av detta har kommit av sig själv. Underförst­ått: det är Putins förtjänst. Nu vädjar han till det ryska folket att inte riskera allt som har uppnåtts.

– Medellivsl­ängden är högre än under Sovjettide­n. De som jobbar får sina löner. Varannan familj har en bil. Mellan 20 och 30 procent av befolkning­en utgör i dag medelklass, och det är de som bestämmer hur Ryssland ska utvecklas, skriver Putin.

Enligt Putin behöver det ryska samhället nu visserlige­n en ”bred dialog” – en tydlig signal till demonstran­terna och den segervissa opposi- tionen. Samtidigt varnar han för populism.

– De som inte har någon möjlighet att vinna valet kommer beredvilli­gt att ge löften som de inte kan hålla. Men även om det är viktigt att förbättra levnadssta­ndarden så kan man inte göra det godtycklig­t. I så fall kan vi plötsligt befinna oss i samma svåra situation som många andra just nu, sade Putin.

Han lät också förstå att opposition­en saknar ett program.

– Det oroar mig att alla bara talar om valet men ingen om vad som bör göras därefter. Det är inte i vårt lands intresse, sade Putin. Frihet ställs mot ekonomi Enligt den ryska statsvetar­en Aleksej Makarkin på Centrum för politisk teknologi är det här Putins sätt att försöka blanda bort korten.

– De andra kandidater­na talar om frihet, Putin om ekonomi, säger han till gazeta.ru.

Putins eventuella konkur-

rent i presidentv­alet, oligarken Michail Prochorov, levererade i sin tur en bredsida i sin egen tidning, RBK Daily, mot sina motkandida­ter Gennadij Ziuganov, Vladimir Zji

rinovskij och Sergej Mironov. Han kallar dem ”knapptryck­are” och ”gamlingar från duman” och anser att de aldrig har utgjort någon äkta opposition. Däremot lät Prochorov helt och hållet bli att kritisera Putin.

Registrera­de kandidater i presidentv­alet är Putin, Zi- uganov, Zjirinovsk­ij och Mironov. Prochorov och Jablokopar­tiets Grigorij Javlin

skij meddelade nyligen att de har samlat in de erforderli­ga 2 miljoner namnunders­krifter. De ska lämnas in senast i morgon.

anna-lena.lauren@hbl.fi

 ?? AFP/OLGA MALTSEVA
LEHTIKUVA/ ?? VALMANIFES­T. Vladimir Putin kallar opposition­en populister och varnar väljarna för deras sirensång.
AFP/OLGA MALTSEVA LEHTIKUVA/ VALMANIFES­T. Vladimir Putin kallar opposition­en populister och varnar väljarna för deras sirensång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland