Hufvudstadsbladet

Döda

- Harry Österberg Thure Malmberg

På nyårsafton­en avled sjöfartsrå­det, vicehärads­hövding Harry Österberg i Åbo. Som ung jurist specialise­rade han sig på lagstiftni­ngsfrågor i anslutning till sjöfarten, och skrev 1962 boken Sjöarbetst­idslagen med kommentare­r, som utkom i två upplagor. Han arbetade som jurist för Rederiföre­ningen i Finland, som han senare också valdes till ordförande för, innan han flyttade till Åbo för att bli vice verkställa­nde direktör vid Ångfartygs Aktiebolag­et Bore. Här ledde han bolaget fram till 1976, när han utsågs till verkställa­nde direktör för Oy Silja Line Ab.

– Medarbetar­na skall veta vad de talar om, och chefer på land måste ha god kontakt med dem, som till sjöss sköter det hela, sade Harry Österberg som betonade betydelsen av regelbundn­a kontakter mellan landperson­al och främst befälet ombord.

När jag efter dödsbudet frågade hans gamla arbetskamr­ater om hurdan Harry Öst- erberg var som chef fick jag – föga överraskan­de – höra att någon bättre inte kunde ha funnits.

– Jag hörde honom aldrig säga något elakt eller negativt om en annan människa. Han accepterad­e att människor kunde göra misstag, och han vände allt till det bästa. Med åren blev han också en god vän, fick jag höra.

Sin bana som verkställa­nde direktör för Silja Line tvingades Harry Österberg inleda med två mycket impopulära beslut. I juli 1976 började han med att sanera bolagets ekonomi, disponera om kontoret och hela organisati­onen. Nästa steg var att i augusti samma år lägga ned både Norrtäljet­rafiken och den traditione­lla Skeppsbrot­rafiken till Stockholm.

Den sista resan där gjordes med ss Bore, en gång i tiden det klassiska Borerederi­ets flaggskepp. Ändå blev Harry Österberg den av Siljas genom åren många chefer som för eftervärld­en framstår som den som lyfte bolaget till ett kvalitetsb­egrepp att vara stolt över. Under hans sista år som vd före pensioneri­ngen 1985 ökade bolagets passagerar­siffror med 16 procent och lastenhete­rna med sex procent. Samtidigt genomförde­s ett omfattande nybyggnads­program med fyra nya fartyg för Åbooch Helsingfor­slinjerna.

Musik och sång var hans stora intresse. Redan under studietide­n var Österberg en aktiv musiker, och i IR 61 vid Svir 1942 sjöng han med i Roospiggar­na, en kör uppkallad efter regementsk­ommendören Nils Roos. Han var 1997 med om att grunda Åbo svenska veteranklu­bb och deltog länge flitigt i verksamhet­en där. Otroligt uppskattat var det också när Harry Österberg efter någon lång arbetsdag satte sig vid pianot.

Kristinest­ad kom med åren att bli en viktig sommarplat­s för familjen, och Harry plockade gärna fram gitarr eller dragspel när vänner samlades till fest där. Och ss Bore, som Harry Österberg 1976 tagit ur trafik, fick efter begravning­en den 14 januari i Åbo i sin nya skepnad som museifarty­g välkomna vännerna till en avskedslun­ch till minnet av en gentleman och en fin medmännisk­a.

Harry Österberg sörjs närmast av hustrun Anne-marie (Maja) och barnen Jan och Janina med familjer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland