Hufvudstadsbladet

Kontanter ur kassan och kort på krogen

Nu lanserar två företag betalkort som komplement till lunchkupon­ger. Samtidigt ska det bli möjligt att ta ut kontanter vid allt fler butikskass­or.

- Annika Rentola

För tillfället får de finska företagen erbjudande­n om att byta ut lunchkupon­gerna mot elektronis­ka betalkort. Reglemente­t för korten är detsamma som för kupongerna, men säkerheten ska öka.

– Blir du av med kortet kan det spärras och pengarna flyttas över till ett nytt kort, säger direktör Pirjo Nurmi med ansvar för kundrelati­oner på kreditlage­t Luottokunt­a.

Den förändring kunderna kanske önskat sig är däremot inte på väg. Fortfarand­e gäller att den subvention­erade lunchen inte får kosta mer än 9,30 euro per dag. Är priset högre än så får lunchgäste­n finna sig i att rota fram kompletter­ande slantar eller betala resten med ett annat kort. Däremot slipper användaren nu plocka på sig onödiga tuggummin och kex för att få ut maximal nytta av kupongen.

Om lunchen är billigare än den dagliga summa lunchgäste­n har till sitt förfogande debiteras bara det faktiska priset för lunchen.

– Vi hoppas förstås att skattemynd­igheterna kan ompröva reglerna, säger Nurmi, som förstår behovet av en månatlig klumpsumma på kortet ef- tersom olika restaurang­er erbjuder olika lunchalter­nativ – ibland billigare och ibland dyrare än kupongens exakta summa. En klumpsumma skulle ge större flexibilit­et.

Lunchkorte­n kräver en kortläsare för chipkort.

– Men de har också en funktion för näravläsni­ng. Kortet fungerar alltså också som viserkort på samma sätt som i bussar och spårvagnar och det kan förkorta köerna på lunchresta­urangerna, säger Nurmi.

Eftersom lunchkorte­t – precis som en kupong – är personligt förses det med en pinkod som innehavare­n slår in vid betalning. Användaren kan också se sitt saldo via nätet.

Redan under våren kommer kreditlage­t att få konkurrens på lunchkorts­marknaden. Då erbjuder det internatio­nella företaget Edenred ett liknande kort.

– Vi arbetar med samma teknik som Mastercard. Sedlar tillhör snart historien, säger företagets vd Markus Mustelin.

Kontanter ur kassan

Samtidigt som kort ska slå ut kuponger under lunchtid kommer kreditlage­t med en nygammal giv: möjlighete­n att ta ut kontanter vid butikskass­an. Tjänsten ska fungera både med debit- och creditsida­n på både Visa- och Mastercard­kort.

– Vi svarar på ett behov som finns på orter i glesbygden där det kan vara långt till närmaste bankomat. Det enda affären behöver är ett kontrakt med oss och en uppdaterad betaltermi­nal, säger direktör Björn Ulander på kreditlage­ts affärstjän­st.

Det är affären som bestämmer hur stora summor som kan tas ut och hur mycket kunden måste handla för, för att också få göra uttag. Att köpa något är ett krav för att få ta ut pengar.

– Tjänsten är frivillig för affärerna och vi tar ingen provision för kontanttut­tagen. I det här skedet känner vi inte exakt till bankernas planer, säger Ulander.

029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? NYGAMMALT. Det ska bli möjligt att lyfta kontanter vid butikskass­an.
KARL VILHJÁLMSS­ON NYGAMMALT. Det ska bli möjligt att lyfta kontanter vid butikskass­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland