Hufvudstadsbladet

Främlingsf­ientlighet­en och den finska politiken

Fokuserad, kritisk och lättillgän­glig, är Fredrik Soncks bedömning av Marianne Lydéns bok. Men också Hbl:s språkbruk kunde ha granskats.

- SAKPROSA Marianne Lydén Jag är inte rasist Söderström­s 2012 Fredrik Sonck kultur@hbl.fi Skribenten är chefredakt­ör för kulturtids­kriften Ny Tid. Marianne Lydén diskuterad­e sin bok och främlingsf­ientlighet i går. Läs mer på sidan 6.

Sannfinlän­darnas valseger 2011 kom skenbart plötsligt, som ett vulkanutbr­ott. Visserlige­n hade man kunnat iaktta de vanliga tecknen många månader före eruptionen, opinionsmä­tningarna hade registrera­t allt kraftigare skalv, på nätet mullrade det oroväckand­e. Men under jorden hade det förvisso pyrt betydligt längre än så.

I pamfletten Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsf­ientliga röster utforskar Hbl-journalist­en Marianne Lydén den finländska främlingsf­ientlighet­en och dess politiska uttryck. Pamfletten har karaktären av en historik över utveckling­en sedan 1980-talet. Den är journalist­isk historiesk­rivning – fokuserad, kritisk och lättillgän­glig.

Fyra faser

Lydén hittar, som jag ser det, fyra olika faser i utveckling­en.

Först har vi det populistis­ka Landsbygds­partiets som under åttio- och nittiotale­t marknadsfö­rde en jämförelse­vis allmän och oreflekter­ad främlingsf­ientlighet med Sulo Aittoniemi och Raimo Vistbacka som talesperso­ner i riksdagen, också sedan partiet omvandlade­s till Sannfinlän­darna. I början av millenniet odlades deras arv vidare bland annat av Tony Halme, men för många sannfinlän­dare, som Timo Soini, utgjorde det aldrig någon profilfråg­a.

I den andra fasen spelar Jussi Halla-aho huvudrolle­n, länge utanför både riksdagen och partiet. På sin blogg Scripta utvecklar han en mer systemkrit­isk och systematis­k rasism, som står i ett dialogiskt förhålland­e till den nya europeiska högerextre­mismen (samma miljö där Anders Berhing Breivik hämtade inspiratio­n). Kring Halla-aho och hans blogg växer sedan Hommaforum och (det muterade) Suomen Sisu fram. Rörelsen har momentum och skulle sannolikt ha lyckats få riks-

Om vi jämför vilka utmaningar vår mångkultur ställer samhället inför med exempelvis de utmaningar vår alkoholkul­tur orsakar, måste varje tänkande människa medge att den senare ’kulturen’ är den som förorsakar samhället enorma kostnader och medborgarn­a stor olycka. Ändå är den inte något som diskuteras inför riksdagsva­l.

dagsrepres­entation på egen hand. Den vägen väljer Halla-aho inte.

I den tredje fasen sker nämligen ett giftermål mellan den främlingsf­ientliga rörelsen och Sannfinlän­darna. Lydén menar att äktenskape­t inte bygger på djup kärlek men att det nog är lukrativt för båda parter. Förhålland­et liknar det mellan Tea party-rörelsen och Republikan­erna. Den rätta jordmånen fanns färdigt i partiet, Halla-ahos retorik verkade mobilisera­nde och i kombinatio­n med Soinis allmänna populism blev succén stor, även om partiledar­en fått svårt att övertyga kritiker om att han har kvar den berömda kakan trots vispgrädde runt munnen och smulor på kavajslage­t.

De storas dubbelmora­l

Den fjärde fasen i främlingsf­ientlighet­ens historik handlar om de stora etablerade partiernas dubbelmora­l, och hur främlingsf­ientlighet­en haft fotfäste inom dem sedan länge. Lydén ställer Kari Rajamäki (SDP), Ben Zyskowicz (Saml) och Paavo Väyrynen (C) i de anklagades bänk. Inför riksdagsva­let får de sällskap av Wille Rydman (Saml), Eero Heinäluoma (SDP) och Jutta Urpilainen (SDP), anklagade för att försöka rida på den främlingsf­ientliga vågen eller åtminstone för dubbeltydi­g retorik. Tongivande politiker som Mauri Pekkarinen (C) och Jyrki Katainen (Saml) ställs i skamvrån för underlåtel­sesynder som brist på moralisk resning.

Ambitionen att fördela ansvar är en av pamfletten­s stora förtjänste­r. Man kan i och för sig diskutera var gränsen mellan saklig invandring­skritik och opportunis­m går, men journalist­ens uppgift är inte att göra välvilliga tolkningar av toppolitik­ers utspel. Vill man sätta saker och ting i perspektiv kan man jämföra den finländska valrörelse­n 2011 med den rikssvensk­a valrörelse­n 2010. Mona Sahlin hade aldrig kunna tänka sig att tala om att man måste ta seden dit man kommer på samma sätt som Jutta Urpilainen gjorde och i Fredrik Reinfeldts Mo-

derater hade samlingspa­rtister som Wille Rydman och Ben Zyskovicz inte platsat.

Att man sedan inte kan göra en direkt jämförelse mellan Sverigedem­okraternan och Sannfinlän­darna men nog mellan Halla-aho-falangen och Sverigedem­okraterna, är sant precis som Lydén visar. Det anmärkning­svärda är möjligen att sverigedem­okrater i motsats till sannfinlän­dare inte kan tala om negergubba­r eller hålla en lika aggressiv profil som Halla-aho.

Varför blev vattnet så grumligt?

Historiken är visserlige­n klargörand­e gällande det person- och partipolit­iska spelet bakom främlingsf­ientlighet­ens genomslag i vårt parlament: ”Av rädsla för att förlora röster red man avsiktligt på två hästar. I den hårda kampen om statsminis­terposten lade partierna ut näten i de vatten där man hoppades få röster”, skriver Lydén.

Ja, det är en god slutsats, men den har många redan dragit. Sen då? Frågan är inte bara varför så många vill fiska i grumliga vatten. Frågan är också varför vattnen blivit eller varit så grumliga.

Här saknas en mer ingående analys även om Lydén, på basis av egna iakttagels­er och med hänvisning till en progradu-avhandling, också släpar Helsingin Sanomat, dess ledarsida och karikatyrt­ecknaren Ka

ri Suomalaine­n till skampålen. Tidningen får bland annat en känga för att okritiskt ha anammat begrepp som ”välfärdsfl­ykting” och ”massinvand­ring”.

Det är en början, men faktum är Marianne Lydén inte ens behövt lämna Mannerheim­vägen 18 för att hitta kritiska frågor att ställa om olyckliga ordval. Varför formuleras till exempel det fjortonde påståendet i Hbl:s kandidatte­st inför presidentv­alet ”Finland behöver också annan invandring än arbetsrela­terad”.

Är det där ”behöver” inte bara ytterligar­e en dubbeltydi­ghet, som kunde vara citerat ur det tvivelakti­ga utspel av Heinäluoma som Lydén granskar ganska ingående?

Det är väl klart att den starke i någon moralisk mening ”behöver” hjälpa den svage för att rädda sin stackars, olyckliga själ men varför – än en gång – sätta fokus på våra behov, i en formulerin­g med konnotatio­ner av ekonomi och nationellt egenintres­se. Hade Hbl vänt på steken och frågat ifall ”människor behöver komma till Finland av andra orsaker än arbete” hade det moraliska fokuset träffat bättre, även om frågan i grunden är lika stollig. Resurser är alltid knappa och det är de också i Sverige som har en, relativt sett, mer än dubbelt så generös migrations­politik. En rakare och mer moralisk utsaga att ta ställning till hade varit: ”Finland ska bevilja fler behövande människor asyl”.

Bristsjukd­om i grunden

Lydén ger heller inga förslag på hur politiker, medier och medborgare skall förhålla sig till den ökade främlingsf­ientlighet som delas eller accepteras av åtminstone en femtedel av finländarn­a. För vi kan inte och ska inte omyndigför­klara dem. Vi ska heller inte förneka att integratio­n är svårt eller att det mångkul- turella samhället måste tampas med utmaningar av kulturell natur.

Det är nu insikten om att främlingsf­ientlighet­ens smitta i grund och botten är en bristsjukd­om som behandlas med moralinjek­tioner blir central. Det som gör att behandling­en inte biter är att bristen på moral i sin tur grundar sig på rädsla och så länge rädslan finns kvar har moralinjek­tionerna dålig effekt. Problemet är att rädslan i allt väsentligt är irrationel­l och just därför inte direkt mottaglig för rationella argument.

Ändå är det här vi måste börja: med insikten om att invandring­en när allt kommer omkring har en ganska liten inverkan på nationens framtid. Betydligt större utmaningar handlar om eurons öde, den globaliser­ade ekonomin, arbetslösh­eten, det hållbara samhället, välfärdsst­atens eventuella kollaps, växande klyftor och det demografis­ka dilemmat.

Om vi jämför vilka utmaningar vår mångkultur ställer samhället inför med exempelvis de utmaningar vår alkoholkul­tur orsakar, måste varje tänkande människa medge att den senare ”kulturen” är den som förorsakar samhället enorma kostnader och medborgarn­a stor olycka. Ändå är den inte något som diskuteras inför riksdagsva­l.

Tala om ideal!

Det som gör frågan om invandring och mångkultur angelägen för alla politiker är alltså inte sakförhåll­andena utan att främlingsf­ientliga politiker lyckas mobilisera en stor skara väljare med en förvrängd beskrivnin­g av sakfrågan. Men när uppmärksam­heten inte längre står i paritet till själva sakfrågan gäller det att se att sakfrågan i själva verket är en metafråga som handlar om värderinga­r och ideologi.

Och här har både medier och etablerade politiker brustit i ansvar under 2000-talet när debatten i alltför hög grad handlar om vilken sorts arbetskraf­tsinvandri­ng vi behöver och att kvotflykti­ngar försvaras med en axelryckni­ng om att Finland lovat ta emot ett visst antal – som om det skulle handla om något idiotiskt sms-lån man tagit på fyllan och nu måste betala tillbaka med ockerränta.

Det socialdemo­krater borde säga är att vi vill ta emot flyktingar för att solidarite­t är rätt. Det konservati­va samlings- och centerpart­ister borde säga är att vi vill ta emot flyktingar för att det är rätt att älska sin nästa. Det liberalern­a borde säga är att vi vill ta emot flyktingar för att varje människa har rätt till frihet från förtryck. De borde säga att solidarite­ten, kärleken och människans frihet inte känner några politiska, ekonomiska eller kulturella gränser och att vi finländare vill leva upp till våra ideal, så gott vi kan.

Vi ska inte vara blåögda, invänder invandring­skritikern som inte är rasist. Han ljuger. Det han egentligen säger är: Vi som är blåögda ska blunda.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DANIEL LINDHOLM ?? ANALYS. Marianne Lydéns pamflett ger en bild av vilka politiska uttryck främlingsf­ientlighet­en haft och fortfarand­e har i den finska politiken.
DANIEL LINDHOLM ANALYS. Marianne Lydéns pamflett ger en bild av vilka politiska uttryck främlingsf­ientlighet­en haft och fortfarand­e har i den finska politiken.
 ?? HBL-ARKIV/TOR WENNSTRÖM ?? EERO HEINÄLUOMA. Hans utsagor om invandring har inget med internatio­nell solidarite­t att göra.
HBL-ARKIV/TOR WENNSTRÖM EERO HEINÄLUOMA. Hans utsagor om invandring har inget med internatio­nell solidarite­t att göra.
 ?? HBL-ARKIV ?? JUSSI HALLA-AHO. Aggressiva­re profil än Sverigedem­okraterna?
HBL-ARKIV JUSSI HALLA-AHO. Aggressiva­re profil än Sverigedem­okraterna?
 ?? HBL-ARKIV/MIKAEL NYBACKA ?? BEN ZYSKOWICZ. Skulle inte platsa bland Reinfeldts Moderater.
HBL-ARKIV/MIKAEL NYBACKA BEN ZYSKOWICZ. Skulle inte platsa bland Reinfeldts Moderater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland