Hufvudstadsbladet

Svart ögonblick stod Latvala dyrt

Jari-matti Latvala tappade koncentrat­ionen för bråkdelen av en sekund och innan han hann reagera var bilen upp och ned i diket. Fram till dess ledde Fordförare­n Vm-rallyt i Monte Carlo.

- HBL

”En så otrolig ilska och besvikelse att det gräver om i inälvorna.” JARI-MATTI LATVALA efter utkörninge­n.

VM-SERIEN

Jari-matti Latvala var rasande efteråt. Latvala, som inledde säsongen med stora förhoppnin­gar om att utmana Sebastien Loeb om Vm-titeln och som höll god fart under de första specialstr­äckorna, har bara sig själv att skylla.

– En så otrolig ilska och besvikelse att det gräver om i inälvorna, säger Latvala med en klump i halsen till FNB.

Latvala satte en ny rekordtid på den andra specialstr­äckan och hade en halv minut till godo på Loeb efter tre specialstr­äckor. Men under den fjärde var olyckan framme. Det var samma sträcka som den andra specialstr­äckan som kördes en gång till.

– Jag fick bara en blackout. På något sätt blev jag och stirrade på isen på vägen och lyssnade inte på kart- läsaren, säger Latvala.

Bilen började sladda i en lång kurva mot höger. Då var det för sent.

– Jag försökte få stöd från vägkanten, men den var så låg att bilen flög över och föll fyra meter nedåt, säger Latvala till FNB.

– Bakändan blev lite skrynklig, men bilen kunde mycket väl ha gått att köra ännu. Men det gick förstås inte att få bort den därifrån.

Första gången Latvala körde Burzet-sträckan hade han två dubbdäck, ett framme och ett bak, samt två mjuka slicksdäck. När han körde ut hade han också två dubbdäck, men två lite hårdare slicksdäck.

– Borde kanske haft mjuka däck igen, men när det bara fanns tre uppsättnin­gar av dem för hela tävlingen.

Monte Carlo är det enda Vm-rallyt där superrally­regeln inte är i kraft den här säsongen. Därmed får Latvala inte fortsätta rallyt i dag. Om superrally­regeln hade varit i kraft hade Latvala bara bestraffat­s med fem minuters tidsstraff för att ha missat den sista specialstr­äckan i går.

– Världen går inte under fast jag nu är 25 poäng efter inför Vm-rallyt i Sverige. Det förargar mest att jag hade haft goda förutsättn­ingar att göra ett bra resultat, med en bra bil och mycket jobb för den här tävlingen, säger Latvala som efter flera år som andre förare äntligen fått chansen som Fords förste man.

Det gick inte heller något vidare för Citroënsta­llets Mikko Hirvonen. Han hade problem med bromsarna och ligger två och en halv minut efter täten inför dagens specialstr­äckor.

– Jag nuddade lite vid bergsvägge­n och då gick bromsskiva­n där bak sönder. Sedan fick jag köra en och en halv specialstr­äcka utan bromsar, säger Hirvonen till FNB.

Efter att Latvala avbrutit tog Citroënsta­llets Loeb ledningen. Andra är Minis Dani Sordo. Tredje är Latvalas stallkamra­t, norrmannen Petter Solberg.

 ??  ?? I DIKET. Jari-matti Latvalas tävling slutade efter en rekordtid på andra delsträcka­n i diket på den fjärde sträckan. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PHILIPPE MERLE
I DIKET. Jari-matti Latvalas tävling slutade efter en rekordtid på andra delsträcka­n i diket på den fjärde sträckan. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PHILIPPE MERLE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland