Hufvudstadsbladet

Grankulla röstade flitigt

- Tim Johansson 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Presidentk­andidatern­a har fortfarand­e många röster att vinna i Svenskfinl­and. I många kommuner var förtidsrös­tningen nämligen mycket lam.

I hela landet har 32,7 procent redan röstat. Men i de svenskoch tvåspråkig­a kommunerna ligger man lågt. Det är bara några få kommuner som röstat flitigare än riksgenoms­nittet.

Bland de passiva regionerna är Åland i en klass för sig. Landskapet har inte vattentät statistik för förtidsrös­tningen, men i många åländska kommuner har mindre än tio procent av väljarna röstat på förhand. I Mariehamn har ungefär var femte röstat.

I Österbotte­n är Pedersöre i botten med 12,2 procent som röstat före den egentliga valdagen.

I Västnyland ligger Hangö sist med 25,3 procent.

En lam förtidsrös­tning betyder inte att valdeltaga­ndet blir lamt. I Larsmo röstade 16,9 procent på förhand i den första omgången i presidentv­alet 2006. Till slut blev valdeltaga­ndet i kommunen ändå hela 85,3 procent vilket var nästhögst i hela landet. Samma dynamik fanns i Pedersöre som gick från 14,3 till 85,0 procent i valet 2006.

– Att så många röstar på själva valdagen i Larsmo beror på att vi har en stark tradition av att rösta då, och så går det fortfarand­e att rösta på fyra ställen i kommunen medan förtidsrös­tningen sker på bara ett ställe, säger Gun Kapténs, kommundire­ktör i Larsmo.

– Vi är alltid stolta över våra höga siffror. De är ett bevis på att invånarna känner sig som en del av samhället och tar det på allvar att de har rätt att rösta, säger Kapténs.

Larsmoborn­as två favoriter i förra valet var Tarja Halonen (38,8 procent) och Bjarne Kallis (32 procent).

Grankulla flitigast till slut

Flitigast i årets förtidsrös­tning har Kaskö- och Grankullab­orna varit. I Grankulla har 40 procent av väljarna redan röstat.

Grankullab­ornas valintress­e brukar hålla i sig på valdagen. I första valomgånge­n 2006 blev valdeltaga­ndet 87,3 procent – det högsta valdeltaga­ndet i hela landet. Två i topp i Grankulla i första omgången var Sauli Niinistö med 50,2 procent och Tarja Halonen med 21,4 procent av rösterna. I andra omgången sopade Niinistö banan med 75 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland