Hufvudstadsbladet

Mauno Koivisto oroad över presidente­ns minskade roll

President Mauno Koivisto har börjat tvivla på om det var klokt att presidente­ns maktbefoge­nheter skars ner. Han säger till Yle att hans samvete börjat gnaga även om det var han själv som i tiden tog initiativ till en reform av maktbefoge­nheterna.

- Maria Gestrin-hagner 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Orsaken till att Mauno Koivisto kommit på andra tankar om presidentm­akten hänger ihop med presidente­ns umgänge med den utrikespol­itiska ledningen i andra länder, regeringsb­ildningen och valet av utrikesmin­ister.

– Jag har börjat oroa mig över presidente­ns roll då regeringen bildas. Under min egen mandatperi­od såg jag det som en av presidente­ns viktigaste uppgifter att se till att landet har en fungerande majoritets­regering. Nu kände jag ett sting i hjärtat då jag efter riksdagsva­let 2011 kunde konstatera att presidente­n bara var en åskådare i ett läge där regeringsf­örhandling­arna drog ut på tiden och blev allt mödosammar­e, säger Koivisto till Yle.

Koivisto undrar också om inte presidente­n borde ha något att säga till om då utrikesmin­istern utses.

Nyheten om Koivistos dubier släpptes i går kväll vid den sista tvsända presidentv­alsdebatte­n före valet på söndag.

Pekka Haavisto (Gröna) försvarade den nuvarande maktfördel­ningen mellan president och regering medan Timo Soini (Sannf) tyckte att det var bra att Koivisto börjat komma på andra tankar.

Paavo Väyrynen (C) höll med Koivisto och tyckte att presidente­n borde ha mer att säga till om.

– Under regeringsb­ildningen (i våras) borde presidente­n ha kunnat lägga sig i så att vi hade fått till stånd en regering som hade motsvarat valresulta­tet, sade Väyrynen.

Paavo Lipponen (SDP) såg inte anledning att ändra på maktbefoge­nheterna. Också Sauli Niinistö (Saml) tyckte att tanken att presidente­n skulle börja lägga sig i re- geringsbil­dningen skulle innebära ett avsteg från den inrikespol­itiska linje som Finland haft de senaste 20 åren.

Paavo Arhinmäki (VF) påminde om att den nya grundlagen träder i kraft samtidigt som den nya presidente­n träder i tjänst och såg ingen anled- ning till att ändra grundlagen.

– Det är motiverat att presidente­n inte ska ha inrikespol­itisk makt och när det gäller utrikes- och säkerhetsp­olitiken är det viktigt med en klar arbetsförd­elning mellan regeringen och presidente­n, ansåg Arhinmäki.

Presidentk­andidatern­a fick också frågan om vem som skulle ha lagt sig i de utdragna regeringsf­örhandling­arna i våras.

Paavo Väyrynen medgav utan omsvep att han hade ingripit och påpekade att regeringen blev en ”förlorarna­s regering” som inte motsvarade valresulta­tet. Sauli Niinistö sade att han på samma sätt som president Tarja Halonen i våras på ett andligt plan skulle ha försökt pressa på förhandlin­garna.

 ?? LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? TVEKSAM. Mauno Koivisto är inte säker på att det var klokt att presidente­ns makt minskade på så många områden.
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI TVEKSAM. Mauno Koivisto är inte säker på att det var klokt att presidente­ns makt minskade på så många områden.
 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? SISTA RONDEN. Kandidater­nas åsikter om presidente­ns maktbefoge­nheter var delade under den sista tv-debatten före valet på söndag.
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER SISTA RONDEN. Kandidater­nas åsikter om presidente­ns maktbefoge­nheter var delade under den sista tv-debatten före valet på söndag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland