Hufvudstadsbladet

Gustavson stöder Niinistö

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

Bergsrådet Stig Gustavson som tidigare ansvarade för SFP;S ekonomi är i detta val med i stödgruppe­n för Sauli Niinistö. ”Jag vill vara på vinnarens sida”, förklarar Gustavson.

I många år ledde Konecranes styrelseor­dförande Stig Gustavson Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland som fungerade som Svenska folkpartie­ts ekonomiska förmyndare.

Det var Gustavson som samlade ihop pengar från stiftelser och fonder som gavs vidare till SFP. Största donatorn var som vanligt Svenska kulturfond­en men Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland fick också privata bidrag.

Stig Gustavson avgick som ordförande för stiftelsen i fjol och bara några månader senare kan man läsa att han bidrar till Sauli Niinistös kampanj med 10 000 euro.

Vad har hänt? Jag trodde att bidrag till SFP var din nisch?

– Ingenting har hänt. Jag är med i en grupp som samlat pengar till Sauli Niinistö. Pengarna betalades in i mitt namn så jag står som bidragsgiv­are, men min andel är betydligt mindre än 10 000 euro.

Varför Niinistö? – Om han blir vald så är det bra att vara på den vinnande sidan redan från början.

Är du opportunis­t? – Jo, till en del. Men inte överraskar det väl någon att jag är en högerman som gärna stöder en högerkandi­dat. Jag trodde att du som tidigare skötte SFP:S ekonomi skulle stödja Eva Biaudet i presidentv­alet? – Det gör jag också, men med en summa som understige­r 1 500 euro som är gränsen för att man måste göra en anmälan. Mitt personliga bidrag till Niinistö är i samma storlekskl­ass. Du ser inget problem med att stödja två kandidater? – Nej, jag är samtidigt idealist och realist. Jag stöder två kandidater för jag agerar med både hjärtat och hjärnan. Inte också med lever och njurar till förmån för till exempel Haavisto och Lipponen? – Nej, inte med lever och njurar, bara med hjärta och hjärna. Därför räcker det med två kandidater. Vem represente­rar hjärta och vem hjärna?

– Det får du gissa själv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland