Hufvudstadsbladet

Inga vapenförbu­d i sikte

Både inrikesmin­ister Päivi Räsänen (KD) och arbetsgrup­pen som studerat vapensäker­heten försäkrade i går att man inte behöver förbjuda någon sorts handeldvap­en.

- FNB

Statsrådet hade gett arbetsgrup­pen i uppdrag att utreda ett eventuellt totalförbu­d mot handvapen som inte lämpar sig för sportbruk. Arbetsgrup­pen tror dock att ett sådant förbud inte skulle förbättra säkerheten i någon högre grad.

Räsänen anser dessutom att ett förbud är tekniskt svårt att införa.

I stället för totalförbu­d föreslår gruppen några små ändringar i de gällande bestämmels­erna. Bland annat kunde man i samarbete med dem som har vapen som hobby behandla bestämmels­erna om hur vapnen ska förvaras. Efter en övergångsp­eriod kunde man kräva att de förvaras i vapensäker­hetsskåp eller förvarings­platser som godkänts av polisen. Arbetsgrup­pen vill också skärpa övervaknin­gen av de effektivas­te luft- och bågvapnen.

Den rapport som i går överräckte­s till inrikesmin­istern kom i gång under efterdynin­garna av massmordet i Norge, men enligt ministerie­t hade man beslutat sig för utredninge­n långt tidigare.

Gruppen påpekar att skjutvapen används i bara en femtedel av morden och dråpen. Vanligast är att en berusad man med kniv tar livet av en supkamrat.

Skjutvapen­lagen skärptes senast i juni i fjol. Då höjdes bland annat åldersgrän­sen för innehav av pistol och revolver till 20 år. För att få vapenlicen­s ska man ha utövat sportskytt­e i minst två år och genomgå ett lämplighet­stest.

Arbetsgrup­pen anser att problemet ligger i att det på en del orter är lättare att uppfylla kraven än på andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland