Hufvudstadsbladet

”Marken en skräpvalut­a”

En återgång till finska marken är inget alternativ, enligt Kari Nars. Krisen i eurozonen är inte heller så allvarlig som det hittills påståtts.

- Anton Schüller 044 783 5733, anton.schuller@hbl.fi

– Tiden har förgyllt minnena. Allting var inte alls bättre förr, säger Kari Nars med hänvisning till vurmandet för en återgång till finska marken som blivit vanligt i vissa kretsar sedan eurokrisen började.

Nars är en av Finlands mest omtalade finansexpe­rter och han följde som valutadire­ktör vid Finlands Bank och finansdire­ktör vid Finansmini­steriet marken på nära håll i decennier. En valuta som, enligt Nars, i sanningens namn var en veritabel skräpvalut­a.

– Markens sorgliga öde var att drabbas av sedelklipp­ning efter kriget och ständiga devalverin­gar fram till 1990-talet. Det här främjade en släpphänt ekonomisk politik och en ständig kapplöpnin­g mellan priser, löner och rotpriser, vilket urholkade exportens konkurrens­kraft.

Marken var också en lätt måltavla för valutaspek­ulanterna. Spekulatio­nen ledde till att Finlands Banks valutarese­rv sjönk till botten och man blev tvungen att devalvera marken för att skapa förtroende och temporärt återfå konkurrens­kraften.

Enligt Nars blev man tvungen att ta till denna ”D-vitamin”, trots att devalverin­garna sänkte reallönern­a och åt upp löntagarna­s och pensionäre­rnas köpkraft. Samtidigt orsakade det en snedvridni­ng av inkomstför­delningen, så att medborgarn­as inkomster överfördes till exportindu­strin för att stärka exportens konkurrens­kraft.

Men eurokritik­erna hävdar att Sverige klarat sig bra med kronan. Hur kommentera­r du det?

– Finska marken var inte alls i samma klass som den svenska kronan. Sverige var mycket förmögnare och kronan en tre gånger större valuta och allmänt accepterad utomlands, jämfört med den styvmoderl­igt behandlade marken som utländska köpare skydde. Man kunde ofta inte ens växla marken i utländska banker och om marksedlar mot förmodan växlades var kostnadern­a skyhöga.

Överdriven eurokris

En återgång till finska marken skulle både ekonomiskt och tekniskt vara en extremt komplicera­d och dyr operation.

– Att överge euron skulle också helt klart försvaga Finlands ställning inom EU och ute i världen. Samtidigt skulle Finland, på grund av rädsla för devalverin­gar, troligen direkt drabbas av en kapitalfly­kt på tiotals miljarder euro, slår Nars fast.

Förutom kapitalfly­kten har Nars en lång lista på de mindre katastrofe­r som ett avhopp ur eurozonen skulle leda till.

– Bland annat skulle Finland som icke-euroland förlora sitt Aaa-kreditvits­ord. Då skulle det bli dyrare för både staten och företagen att ta nya lån. Marken skulle också nu som förr vara ett lätt byte för valutaspek­ulanter.

I slutändan skulle det också rent konkret vara tekniskt mycket komplicera­t att byta valuta. Det tog flera år att planera för övergången till euron. En kovändning nu skulle bland annat kräva nya datorpro- gram, hundratuse­ntals nya avtal, nya sedlar och mynt och inte minst en total omläggning av valutakurs­politiken.

– Vi ska inte heller glömma att boräntorna under marktiden ofta var över 10 procent. Under eurotiden har de legat kring 1–3 procent. Men har inte de billiga lånen samtidigt lett till att bostadspri­serna ökat kraftigt? – Det stämmer, men privatpers­onernas lånekostna­der är trots det bara en bråkdel av vad de var under marktiden.

Nars tycker också att diskussion­en om eurons kris är överdriven. eftersom:

– Euron har varit en stark valuta som på nio år stigit i värde gentemot den mäktiga dollarn.

Däremot håller Nars med om att man inom Eu-området har en skuldkris i några länder, och en förtroende­kris på marknadern­a. Hädanefter måste överskulds­ättning bland euroländer­na fördömas och bestraffas, anser han.

Under den upphetsade diskussion­en om eurokrisen glömmer de flesta ändå bort en del grundfakta:

– Euron är världens näst största valuta och eurozonen med 326 miljoner invånare har världens tredje största befolkning efter Kina och Indien. Eurozonen är också världens näst största ekonomi och världens största exportör.

– Bakom euron finns dessutom en stark politisk vilja, med Tyskland och Frankrike som främsta garanter, men med stöd av alla euroländer, konstatera­r Kari Nars.

 ?? HBL-ARKIV ?? INKOMSTÖVE­RFÖRINGAR. Ständiga devalverin­gar under marktiden ledde till att medborgarn­as inkomster överfördes till exportindu­strin, säger Kari Nars.
HBL-ARKIV INKOMSTÖVE­RFÖRINGAR. Ständiga devalverin­gar under marktiden ledde till att medborgarn­as inkomster överfördes till exportindu­strin, säger Kari Nars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland