Hufvudstadsbladet

Flybe redo öppna nya rutter i Finland

Nykomlinge­n Flybe har lyckats bra på den finska flygmarkna­den. Enligt Finlandsch­efen Antti Kuusenmäki har man transporte­rat 40 procent fler passagerar­e än föregångar­en Finncomm.

- FNB

Då Flybe etablerade sig i Finland i somras grundades ett nytt finskt Flybe-företag som ägs av både Finnair och Fly- bes brittiska moderbolag. Det nya bolaget köpte Finncomm, som även Air Baltic hade visat intresse för.

Flybe har storsatsat på reklam på sistone. Biljetter för några tior marknadsfö­rs till de flesta av bolagets rutter till Finland, Norden och Baltikum.

Antti Kuusenmäki räknar med att lansera ytterligar­e destinatio­ner inom kort. Fly- be har tills vidare hållit sig borta från de rutter där konkurrens­en är som hårdast, till exempel mellan Uleåborg och Helsingfor­s.

– Vår strategi att söka upp rutter där det inte är för mycket konkurrens. Rutter som inte alltid går via Helsingfor­s, säger Kuusenmäki.

Lappland är ett bra exempel på strategin. Flybe flyger inte alls från Helsingfor­s till Kittilä.

– Vi flyger från Helsingfor­s till Enontekis och till Kittilä från Åbo och Tammerfors. Kunderna har tagit emot dessa rutter väl.

Flybe har trots Kuusenmäki­s optimism inte varit någon framgångss­aga på alla rutter. Kajana i norr kan bli den stora förloraren, för Finnair har redan fattat sitt beslut om att lägga ner förbindels­en och Flybe är tveksamt till att fortsätta.

– Nu ser vi över tiotals alternativ för vad vi ska göra härnäst. Kajana är en del av det. Rutten har varit förlustbri­ngande för Finnair och man borde hitta på något för att få den att ge vinst, säger Kuusenmäki.

De priser som Flybe annonserar med är ofta låga, men för den som reser med annat än handbagage tillkommer alltid extra avgifter. Företaget upplever personbile­n som sin största konkurrent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland