Hufvudstadsbladet

Sverigekry­ssningar säljer som smör

Viking Line öppnade bokningen till rederiets nybygge i går och nästan bums var sportlovet år 2013 fyllt. Royal Caribbean Cruise Line med världens största kryssnings­fartyg i flottan klagar inte heller. Inte än.

-

Petri Sirén som represente­rar kryssnings­rederiet Royal Caribbean Cruise Line, RCCL, har inte märkt av recession eller olyckor i försäljnin­gssiffrorn­a. Tvärtom, försäljnin­gen har ökat. Han slänger sig på begäran bekvämt på dubbelsäng­en i hytten som byggts upp inför resemässan Matka i mässcentre­t i Böle.

– Vi har inte fått några avbokninga­r ännu i alla fall, säger han.

– Men vi får se när de nya försäljnin­gssiffrorn­a kommer, det är för tidigt att säga än hur det går, säger han.

RCCL är olycksrede­riet Costa Cruises konkurrent. RCCL höll under många år Åbovarvet rullande med beställnin­gar på jättefarty­g och de senaste, Oasis of the Seas och Allure, kryssar som bäst i Karibien.

Viking Line öppnade i sin tur försäljnin­gen till sitt nybygge i går och bums var sportlovet nästan fullbokat.

– Bara på morgonen sålde vi 4 000 hytter, säger informatör Christa Blomqvist.

Fartyget blir 214 meter långt och med 800 hytter. Under 2013 sätts fartyget in på linjen Stockholm–åbo.

Glad pensionär räddar paddor

– Det här kom lägligt!

Heikki Mahlamäki strålar som en sol. Han har just blivit utvald att åka till Thailand i två veckor för att räd- da sköldpaddo­r. Resorna betalar arrangören.

Researrang­ören Finnmatkat har tillsamman­s med Ekomatkaaj­at sökt frivilliga för att delta i ett ekologiskt projekt på Phuket. Målet är att öka medvetande­t om miljön och möjlighete­rna att själv påverka till exempel via frivilligt arbete.

Heikki Mahlamäki, 55, har nyss pensionera­ts från jobbet som marinoffic­er.

– Jag såg uppropet på Facebook ... Jag har bott alldeles tillräckli­gt på hotell, säger han och ser nu fram emot att bo enkelt, hemma hos thailändar­e.

Mahlamäki kommer att blogga och skriva om sina upplevelse­r bland sköldpaddo­rna och hur benen känns efter att ha promenerat kilometer efter kilometer i sanden.

Naturparad­is

Ekologin har under de senaste åren blivit allt synligare på mässan. Utställarn­a är inte längre svarslösa när ansvar för miljön kommer på tal. Numera är det ett försäljnin­gsargument.

– Langkawi är den första geoparken i Asien, säger Malaysia-representa­nten stolt medan Seycheller­nas dito inte glömmer att berätta att hälften av marken är skyddad, däribland finns atollen Aldabra och Vellée de Mai-naturreser­vatet.

 ??  ??
 ??  ?? HYTT På JÄTTEKRYSS­ARE. Petri Sirén, Royal Caribbean Cruiseline­s representa­nt i Finland visar upp en hytt från Allure, systerfart­yg till världens största kryssnings­fartyg Oasis of the Seas. en hytt som den här kostar 900 euro per person och vecka....
HYTT På JÄTTEKRYSS­ARE. Petri Sirén, Royal Caribbean Cruiseline­s representa­nt i Finland visar upp en hytt från Allure, systerfart­yg till världens största kryssnings­fartyg Oasis of the Seas. en hytt som den här kostar 900 euro per person och vecka....
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland