Hufvudstadsbladet

Sista striden går i södern?

Knappt tre veckor efter startskott­et kan den konservati­va delstaten South Carolina avgöra republikan­ernas presidentt­ävlan. Blir favoriten Mitt Romney vald i morgon kommer försprånge­t att bli svårt för de andra kandidater­na.

-

Inför morgondage­ns pri

WASHINGTON märval har Mitt Romney två segrar i bagaget, och en tredje triumf i South Carolina är fullt möjlig. Den kan i så fall besegla kandidatur­en för den forne Massachuse­ttsguvernö­ren.

– Vinner Romney visar han att han kan vinna såväl i mellanväst­ern, på östkusten som i södern. Det skulle signalera stor styrka som kandidat, och ge honom en nästan ohejdbar medvind. Dessutom är Florida följande delstat i tur, och det är en delstat med en moderatare och mer Romneyvänl­ig väljarkår än South Carolina, säger Andrew Rugg, forskare på den konservati­va tankesmedj­an American Enterprise Institute.

För att officiellt vinna partiets kandidatur måste en kandidat säkra 1 144 mandat. Matematisk­t är det inte möjligt förrän sent på våren. Men en eventuell ny Romneysege­r medför andra potentiell­t oöverkomli­ga hinder för de övriga kandidater­na.

– En bra och konkurrens­kraftig pre- sidentkamp­anj kräver pengar, och pengar får man genom framgång. Mitt Romney är just nu den enda som har resurser för en utdragen kampanj. De övriga behöver nya framgångar för att få nya donationer.

Kapitalism­en under attack

Den förre talmannen för Representa­nthuset Newt Gingrich har knappat in en aning på Romneys försprång i opinionsmä­tningarna. Ledning har minskat med tio procentenh­eter från 33 till 23 procent, framgår av en enkät som CNN har gjort.

Gingrich får även stöd från oväntat håll av Texasguver­nören Rick Perry, som i går meddelande att han kastar in handsken, och inte längre kandiderar. I stället tänker han stödja Gingrich, enligt källor till CNN. Perry såg en kort tid ut att ha goda chanser att bli nominerad, men har efter misstag och kontrovers­iella uttalanden halkat efter.

Beslutet höjer temperatur­en inför primärvale­t, och kan bli den knuff Gingrich behöver för att besegra favoriten Romney.

– Romney är sårbar om motståndar­na lyckas formulera ett negativt budskap om honom som väljarna är villiga att ta till sig.

Det har inte skett ännu. Romneys utmanare har valt att attackera hans förflutna som vd i investerin­gsbolaget Bain Capital, som på 1990-talet under Romneys ledning sanerade tiotals förlustbri­ngande företag i USA, ibland med uppsägning­ar som följd. Romney har hävdat att han skapade över 100 000 arbetstill­fällen, medan Perry har beskrivit företagets verksamhet som värsta sortens rövarkapit­alism, som lämnar kadaver efter sig. Det här är inte en kritik som kommer att fälla Romney, tror Andrew Rugg.

– Största delen av republikan­erna har en grundmurad tro på fri kapitalism. Jag har svårt att se att Gingrichs och Perrys attacker på den här punkten skulle kunna skada Romney. Det kan till och med gå tvärtom, hävdar Andrew Rugg.

Gingrich och Perry har också krävt att Romney, som anses vara god för cirka 270 miljoner dollar, offentligg­ör sina skatteuppg­ifter. Pressad av medierna medgav Romney tidigare i veckan att hans beskattnin­gsprocent är endast cirka 15. Han släppte också ur sig grodan om att de arvoden han får för tal han håller inte är speciellt höga. Det visade sig senare att han tjänade nästan 400 000 dollar på sina tal år 2010. För dem som vill försöka porträtter­a Romney som en krösus fjärmad från den amerikansk­a vardagen, gav den kommentare­n ny ammunition.

– De här attackerna ger Gingrich, Rick Santorum och de andra någonting att prata om, men de har inte någon stor effekt bland republikan­erna. Om Romney blir republikan­ernas kandidat, kan temat däremot bli en belastning för honom i höst

 ??  ??
 ?? EPA/CJ GUNTHER & EPA/JIM LO SCALZO ?? SLUGGERMAT­CH. Den senaste veckan har retoriken mellan kandidater­na hårdnat. Gingrich, som inte själv är någon duvunge, beskyller Romney för att vara en hjärtlös rövarkapit­alist.
EPA/CJ GUNTHER & EPA/JIM LO SCALZO SLUGGERMAT­CH. Den senaste veckan har retoriken mellan kandidater­na hårdnat. Gingrich, som inte själv är någon duvunge, beskyller Romney för att vara en hjärtlös rövarkapit­alist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland