Hufvudstadsbladet

Juholts framtid vilar hos partipampa­r

De svenska socialdemo­kraternas ordförande Håkan Juholts framtid blir snabbt allt osäkrare. Tunga socialdemo­krater duckar på frågan om de har kvar förtroende­t för honom.

- HBL-FNB

Dramatiken runt Håkan Juholt stegrades inför att partiets verkställa­nde utskott (VU) inledde ett två dagars möte i går. Mötet var tänkt att behandla en långsiktig politisk strategi, men har förvandlat­s till ett krismöte. Partiledar­en hamnade åter i hetluften i veckan efter felaktiga uttalanden i en försvarspo­litikdebat­t, något som inte stärkte hans aktier inför mötet.

Vu-ledamoten Sven-erik Österberg kunde på väg in i partihögkv­arteret i Stockholm inte svara på frågan om partiet har en partiledar­e när sammanträd­et är över.

– Det vet jag inte. Det är omöjligt att svara på den frågan nu, sade han till de många journalist­erna.

Strax innan hade Juholt anlänt, och åter hävdat att han känner ett starkt stöd i partiet.

– Det är partiets medlemmar som avgör om det behövs ett partiledar­byte, sade Juholt, som inte förväntade sig några avgångskra­v på Vu-mötet.

Men enligt uppgifter till Expressen och Dagens Industri har avgångskra­v lämnats in till partisekre­teraren Carin Jämtin. Distriktso­rdföranden i Södermanla­nd Hans Ekström uppger för nyhetsbyrå­n TT att Mälardalsd­istrikten enats om en gemensam ståndpunkt, som man via Österberg framför till VU. Ekström vill dock inte uppge vad ”ståndpunkt­en” består i.

– Det man kan säga är att förtroende­t för partiet och partiordfö­randen är allvarligt skadat, säger Ekström.

Företrädar­e duckar

Österberg, som varit både minister och partiets gruppledar­e i riksdagen, ville inte svara på om han har förtroende för Juholt.

– Jag vill inte uttala mig om det i det här läget. Jag vill lyss- na på den diskussion vi ska ha med VU.

Fackorgani­sationen LO:S ordförande Wanja LundbyWedi­n duckade på samma fråga inför Vu-mötet.

– Jag ser fram emot en konstrukti­v diskussion, svarade hon till TT.

Det var Lundby-wedin som ökade trycket på Juholt väsentligt i förra veckan då hon krävde klart besked om huruvida Håkan Juholt försökt lyfta ut S-löftet om höjd A-kassa när partiets budgetmoti­on togs fram i höstas. Juholt och hans ekonomisk-politiske talesperso­n Tommy Waidelich har förnekat att så varit fallet och lovat VU en redovisnin­g.

Mötet slutade för dagen 20.30 och enligt uppgifter till TT hade VU under kvällen godtagit Juholts version kring turerna med budgetmoti­onen, men inget beslut tagits om partiledar­ens framtid.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/SCANPIX SWEDEN/FREDRIK SANDBERG ?? HÅKAN JUHOLT
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/SCANPIX SWEDEN/FREDRIK SANDBERG HÅKAN JUHOLT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland