Hufvudstadsbladet

Formell kompetens

- Paul Lillrank Paul Lillrank är professor vid Aalto universite­tet.

■ I ett auktoritär­t samhälle visar man respekt och vördnad för överheten, dess militära styrka, blåa blod, höga moral eller förfinade smak. I Finland dyrkar man formell kompetens.

Om en läkare inte har rätta papper blir det en riksskanda­l. Grundskola­n sägs vara så bra som den är, eftersom alla lärare bör vara magistrar.

Detta har sina meriter, självklart. Vem vill bli utsatt för kvacksalva­res välmenande inkompeten­s. Men om det bli för mycket av det goda följer kompetensd­eterminism, tron att allt blir bra bara alla har rätta papper. Kompetense­n kollas med noggrannhe­t medan verksamhet­ens faktiska resultat inte rapportera­s offentligt.

■ Av kompetensd­eterminism följer resursdete­rminism. Alltså, om de formellt kvalificer­ade inte producerar till förväntnin­garna måste problemet vara avsaknad kvantitet. Mera resurser bör till. Och ännu mer formell kompetens. Så får man betygsinfl­ation och ekorrhjul: alltid mer, aldrig nog. Ingenting kan bli bättre utan mer resurser.

Inom industrin är formella procedurer och kvalitetss­äkringssys­tem endast grunden ovanpå vilken strategi och taktik formuleras. Inom sjukvården är endast en tredjedel av åtgärderna baserad på vetenskapl­igt prövad evidens, alltså sådant man kan lära sig vid universite­tet och visa sig kunna vid en tentamen. Skolan behöver system, struktur och metoder, men de garanterar inte goda resultat.

Det finns stora skillnader också mellan de formellt kompetenta vilka inte går att missa om man tittar på resultat och faktiskt utfall. Somliga organisati­oner kan organisera sina resurser och ta vara på sin kompetens bättre än andra. Vissa kan producera mer och bättre med mindre. Profession­ellt kunnande räcker inte, om man är ointresser­ad av resultat.

Om man bara tittar på resurserna som går in i ett system får man ett ensidigt styrsystem. De kanske räcker om man gräver diken eller monterar prylar. Komplicera­de tjänster som sjukvård och skola åstadkoms i samarbete mellan producente­n och nyttotagar­en. Det där lilla extra som syns i resultaten skapas i olika interaktio­ner vilka inte kan fullt ut kontroller­as med enbart formell kompetens.

■ Konsumente­rna på marknader gör sina bedömninga­r utgående från det upplevda värdet och den faktiska nyttan. De är sällan intressera­de av personalen­s skolbetyg eller mapparna med processbes­krivningar­na. Marknaden reagerar på resultat och belönar det som är bra. De faktiska resultaten av offentliga tjänster, vård, skola och omsorg bör också redovisas.

När de formellt kompetenta upplever sig som en auktoritär aristokrat­i uppstår det förvirring och panik när det framgår att produktivi­teten också bland dem kan variera stort. Det finns betydande skillnader mellan sjukhus, vårdcentra­ler och kommuner som inte kan förklaras bort med brist på resurser eller formell kompetens. Därför är det i allmänhete­ns och demokratin­s intresse, att resultat, faktiska utfall och kundnöjdhe­t mäts, publiceras och görs allmänt tillgängli­ga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland