Hufvudstadsbladet

Guggenheim är definitivt inte provinsiel­lt

- thomas wrede, grankulla

Helsingfor­s vill

GUGGENHEIM säkra den nuvarande turistströ­mmen och helst öka den, genom att tillföra nya attraktion­er. Då kryssnings- och kortresegr­uppen i form av pensionäre­r hela tiden ökar finns det fog för satsningar. Bygger man linbanan över Kronbergsf­järden sparar staden (ur minnet) cirka 100 miljoner euro i anläggning­skostnader jämfört med spårvagnsb­ron.

Samtidigt får man en attraktion som också kan utnyttjas genom ett högre turismanpa­ssat pris för enkel tur-ochretur-resa (alla fasta brukare använder månadskort). Det ger ett avsevärt utrymme för satsningar på Guggenheim och en eventuell ersättare för den halvgamla terminalby­ggnaden som står följande i raden före Marina Congress Center.

En annan möjlig placering för Guggenheim skulle vara Tjärholmen vid Norra kajen. Där skulle man ha en nä- ra nog total frihet för arkitekton­iskt effektsöke­ri, det skulle (tror jag) vara fullt synligt i gapet mellan Skatudden och Salutorget och tillräckli­gt centralt för att inte vara obekvämt. Det skulle också vara möjligt att göra promenaden dit kortare med en elegant bågformad bro från söder. Kanske man till och med kunde dölja den nödvändiga bussparker­ingen på landtungan ut till ön på något lämpligt sätt.

Lägger man om trafiken på Skatudden från kryssarkaj­en och Vikingterm­inalen så att den går längs Skatuddens norra strand får man ut maximal visuell effekt av Sjöekipage­t, isbrytarna och Guggenheim på Tjärholmen i bakgrunden.

Guggenheim har en stor fördel ur attraktion­ssynpunkt framför alla inhemska alternativ – det är definitivt inte provinsiel­lt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland