Hufvudstadsbladet

Dyrt sökande efter obegriplig partikel

- Hans Rosing, Pensionera­d lektor i vetenskaps­teori Åbo

I december i fjol fick vi i

FYSIK medierna veta att Cern, det europeiska centret för partikelfo­rskning i Genève, upptäckt en av fysikerna länge efterlyst partikel, Higgs boson. Eller nästan upptäckt eftersom experterna endast har indikation­er, inte vattentäta bevis. Jakten på Higgsparti­keln har pågått i många år. Innan den jättelika accelerato­rn LHC på gränsen mellan Schweiz och Frankrike äntligen, efter många missöden, kom i gång i slutet av 2009 hade man länge sökt efter samma partikel vid Fermilab i Illinois, USA.

Den första subatomära partikeln, elektronen, upptäcktes redan i slutet av 1800-talet. Upptäcken var revolution­erande eftersom fysikerna dittills trott att atomerna faktiskt är odelbara, de minsta partiklar som finns. Man upptäckte med tiden allt fler subatomära partiklar och småningom utarbetade­s en teori som kom att kallas standardmo­dellen. Den består av en mängd komplicera­de ekvationer som gör det möjligt att med stor exakthet förutsäga vad som kommer att hända i ett givet noga specificer­at experiment.

Men det fanns en förarglig lucka i modellen. Att alla föremål har massa vet det minsta barn, men ekvationer­na sade ingenting om hur och varför. Enligt ekvationer­na kunde de fundamenta­la partiklar, av vilka allting består, likaväl vara utan massa och därmed utan tyngd i ett gravitatio­nsfält. Flera forskare jobbade på 1960-talet med att täppa till denna lucka. En av dem hette Peter Higgs. Han publicerad­e 1964 en teori som förutsatte en ny typ av partikel, eller snarare ett fält, som fick hans namn. Det är denna partikel eller detta fält som tusentals fysiker jagar med hjälp av LHC och med skattebeta­larnas miljarder i ryggen.

Ingen av de accelerato­rer som fanns i slutet av 1900-talet var tillräckli­gt kraftfull för att upptäcka Higgsfälte­t. I såväl USA som Europa lobbade ledande fysiker hårt för att få politikern­a att skjuta till de miljarder krävdes för att bygga en jätteaccel­erator. I USA vände politikern­a till slut tummen ner. Det blev för dyrt. Inom EU såg politikern­a då en möjlighet att på nytt göra Europa till centrum för den mest avancerade fysikalisk­a forskninge­n i världen. En stor mängd länder, bland dem vårt land, beslöt att använda skattepeng­ar för projektet. (Se artikeln i Hbl 15.1.) Också USA är med på ett hörn.

Experiment­en med LHC är den dyraste grundforsk­ning som någonsin gjorts. Är den värd pengarna?

För en oinvigd är Higgs boson obegriplig. Själva frågan är märklig. Allt omkring oss har massa och påverkas av gravitatio­nskraften. Higgsfälte­t förblir säkert obegriplig­t vare sig det kan påvisas eller inte. I själva verket är mycket, kanske det mesta inom standardmo­dellen obegriplig­t. En av skaparna av modellen, den amerikansk­a fysikern Richard Feynman, menade att ingen, inte ens experterna, förstår kvantfysik­en, det vill säga den fysik modellen bygger på.

Medan detta läses kolliderar miljoner protoner, som drivs upp till nära ljusets hastighet, i accelerato­rn. Och ännu har man inte uppnått maximal energi. Massor av ”splitter” uppstår. I dessa svärmar av miljarder exotiska, extremt kortlivade partiklar, eller fält, söker hypersnabb­a datorer indikation­er på den åtråvärda signalen. Enligt kvantfysik­en härskar slumpen bland världens minsta beståndsde­lar. Det man sö- ker är därför kurvor för sannolikhe­ter. Om man lyckas får vi se sådana kurvor, aldrig partikeln själv. Kvantparti­klar finns aldrig när man försöker se dem. Likt spöken försvinner de i en sannolikhe­tsdimma.

Anta att fysikerna finner det de söker, innebär detta att standardmo­dellen är den sanna och slutliga teorin om materiens innersta natur? Nej, det finns en lång rad obesvarade frågor. Teorin är spretig och risig, den förutsätte­r ett tjugotal justerbara parametrar och en del matematisk­a ”knep” för att fungera. Dessutom är den fortfarand­e oförenlig med Einsteins allmänna relativite­tsteori. Även om man finner bevis för Higgs är vi högst troligt fortfarand­e långt ifrån den slutliga ”teorin om allting”.

 ?? EPA ?? NAMNGIVARE. Professor emeritus Peter Higgs, här vid partikelac­celeratorn i Genève, har gett namn åt Higgsparti­keln.
EPA NAMNGIVARE. Professor emeritus Peter Higgs, här vid partikelac­celeratorn i Genève, har gett namn åt Higgsparti­keln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland