Hufvudstadsbladet

Köp blåvitt

- Karin Lindroos

En artikel i Trendis januarinum­mer lyfter fram ett gäng lovande unga designer, som gör allt från promenadsk­or i läder till mer avancerade och rent av absurda plagg. Utbudet av finländsk kläddesign är brett, men de flesta modeföreta­g är fortfarand­e små och konsumente­rna har svårt att hitta dem, speciellt utanför huvudstads­regionen. Hela den finländska modeindust­rin kan till storleken jämföras med ett enda stort internatio­nellt svenskt märke.

Vi konsumente­r gör det inte heller lättare för unga formgivare. Ofta lägger vi en extra hundring på en klänning eller kavaj från någon av de bekanta kedjorna, när samma summa skulle räcka till ett inhemskt plagg, där hundringen verkligen gör skillnad.

De problem som lyfts fram är statens minimala understöd för modeindust­rin och investerar­nas svala intresse eller feghet att våga satsa på inhemskt mode. Ändå ser unga klädskapar­e en stor möjlighet: vårt mode är som en blandning av svenskt och danskt mode, minimalist­iskt skuret men ändå färgstarkt och mönstrat.

”Hela den finländska modeindust­rin kan till storleken jämföras med ett enda stort internatio­nellt svenskt märke.”

Lämpligt nog är vår huvudstad just nu världens designhuvu­dstad, och därmed har vi en alldeles utmärkt orsak att understödj­a finländsk kläddesign och stolt visa upp den och sprida vetskapen om den.

Finska Nopsa Travels, webbsidan som specialise­rat sig på att uppmana folk att resa inom landet och upptäcka pärlorna här hemma, bjuder just nu på några designrutt­er i Helsingfor­s, varav en inbjuder till inhemsk klädshoppi­ng. Och anteckna redan nu designveck­oslutet 3–4.2 i almanackan.

feature@hbl.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland