Hufvudstadsbladet

Monarkin lever och mår bra

- Krister Uggeldahl krister.uggeldahl@kolumbus.fi

ANIMATION Lejonkunge­n 3D Regi: Roger Allers, Robert Minkoff. Manus: Irene Mecchi. HHHHI

Den lilla sjöjungfru­n och Aladdin i all ära, men det var

Roger Allers och Robert Min

koffs Lejonkunge­n (1994) som verkligen sprängde potten. Och som därmed blåste nytt liv i Disney-animatione­n, golvad och uträknad i slutet av 80-talet.

Vid det här laget var det väl ingen (möjligtvis med undantag för Steve Jobs, insyltad också i Pixar) som visste att datoranima­tionen skulle plocka upp stafettpin­nen, gå i bräschen för utveckling­en, men det är en lite annan historia.

En annan poäng: när Lejonkunge­n (Lion King) nu gör comeback på vita duken har det givetvis inget med den traditione­lla ”animations­cykeln” (läs: när lillebror har växt till sig släpper vi filmen på bio ännu en gång) att göra. Det tåget har gått och nu är det 3D som fungerar som drivkraft.

”Will Shakespear­e-tappning med en smula Bambi som garnering.”

Så var vi tillbaka i lejonkulan, på den afrikanska savannen, vacker att se på men ibland bra skoningslö­s. Det går i sinom tid upp också för gullungen Simba, den tilltänkta tronarving­en, som i samband med en ”palatskupp” mister sin far. Simba har inget annat val än att gå i landsflykt och i den vevan stöter lejonparve­ln på lustigkurr­arna Timon och Pumbaa.

Fint animations­arbete

Lejonkunge­n är den ståtligast­e av filmer, jovars, men tvivelsuta­n är helheten något schizofren (eller bipolär som man i dag skulle säga). Inlednings­vis vankas det brösttoner så det räcker och blir över; mycket snack om ansvar och tronföljd samt naturens kretslopp – Disney i Will Shakespear­e-tappning med en smula Bambi som garnering.

Men i och med att Simba stöter på radarparet Timon & Pumbaa (den sistnämnda ett vildsvin som äter som en gris) ändrar filmen karaktär. Och när det är dags att ta upp kampen med farbror Scar och hans hyenor – till vars försvar skall sägas att de har en massa roliga repliker – är man hur engagerad som helst.

Till det kommer förstås bilderna och miljöerna, det undersköna animations­arbetet, som tål att se på ännu i dag. Fast i 3D, ett format som i och för sig inte tillför så himla mycket.

Elton John och Tim Rice skrev ”signaturme­lodin” Ha

kuna Matata.

 ??  ?? COMEBACK. Disney-animatione­n Lejonkunge­n (i 3D) bjuder på sköna miljöer och roliga repliker.
COMEBACK. Disney-animatione­n Lejonkunge­n (i 3D) bjuder på sköna miljöer och roliga repliker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland