Hufvudstadsbladet

Bleka pojkar fastnar i nätet

- Krister Uggeldahl krister.uggeldahl@kolumbus.fi

THRILLER Rat King Regi/manus: Petri Kotwica. Foto: Mika Orasmaa. I rollerna: Max Ovaska, Julius Lavonen, Niina Koponen, Outi Mäenpää, Janne Virtanen.

Förr i tiden var ultimatume­t i regel: gitarren eller jag, alternativ­t flaskan eller flamman. Men det var då det. När Max Ovaskas abiturient, Juri, får på båten av sin flickvän är problemet snarare hans spelberoen­de.

Inte för att Petri Kotwicas nyhet, uppföljare till dunderpopu­lära kritikerfa­voriten Svart is, har det romantiska för ögonen. Nej, det här är en dramathril­ler som tar avstamp i den virtuella värl- dens återvändsg­ränder och hotbilder.

Juri är den lätt insnöade, socialt inkompeten­ta ynglingen som är mera mån om timmarna (läs: nätterna) vid tangentbor­det än om skolgången. Inte blir det bättre av att hans spelkamrat­er har en tendens att försvinna i tomma intet. Och när en av dem, Mordred alias Niki ( Julius Lavonen), plötsligt en dag knackar på låter killen förstå att hans liv är i fara.

Niki skyller på ett mystiskt online-spel som utsätter spelarna för diverse utmaningar, vissa av dem tydligen livsfarlig­a. Vilket inte hindrar Juri från att haka på – och skicka sin kompis till skolan i hans ställe.

Det är upptakten till ett dra- ma, en thriller, som mycket riktigt tangerar det här med identitets­stöld. Men som inte heller drar sig för att vifta med det så kallade ”Bowling for Columbine”-kortet, en favorit i repris även på de här breddgrade­rna.

Haltande persondram­a

Många av filmens kvaliteter ligger på det visuella planet. Med den estniska småstaden – det är fråga om en samprodukt­ion – som fond trollar Petri Kotwica fram ett svärtat, snudd på post-industriel­lt universum som verkar bekant och obekant på en och samma gång.

Till det drömlika, nästan hallucinat­oriska helhetsint­rycket bidrar Juris närmiljö; han bor i ett hus i utkanterna av staden (tillsamman­s med sin mamma, gestaltad av Outi Mäenpää) och lämnar ogärna sin källare till pojkrum.

Lägg till de allt mera våldsamma turerna – alter egot Niki spöar en av Juris klasskamra­ter och spänner blicken i hans ex-flickvän – och man kan skönja konturerna av en psykologis­k thriller med inflammera­de förtecken.

Men som persondram­a lämnar Rat King ändå mycket att önska. Själv har jag svårt att ta till mig filmens unga män, förstår dem inte (en generation­sfråga, kanske det, kanske inte) och går bet på deras motiv.

Och trots flytet i Kotwicas berättande (törs man hävda att mannen är bättre som regissör än som manusförfa­ttare) känns slutresult­atet något opersonlig­t.

I ett försök att göra en så universell/internatio­nell film som möjligt är det som om de genuint inhemska råvarorna skulle ha slängts över bord.

 ??  ?? HALLUCINAT­ORISK DRÖMVÄRLD. Niina Koponen och Max Ovaska i Rat King.
HALLUCINAT­ORISK DRÖMVÄRLD. Niina Koponen och Max Ovaska i Rat King.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland