Hufvudstadsbladet

Rennys Georgia on My Mind

- Hans Sundström

ACTION 5 Days of War Regi: Renny Harlin. Manus: Mikko Alanne, David Battle. Foto: Checco Varese. I rollerna: Rubert Friend, Richard Coyle, Emmanuelle Chriqui, Andy Garcia, Val Kilmer, Rade Serbedzija, Mikko Nousiainen.

Till en mindre uppmärksam­mad krigszon har Renny Harlin, vår gåva till Hollywood, sökt sig i 5 Days of War som skildrar det krig som Georgien förde mot Ryssland (och utbrytarep­ublikerna Abchazien och Sydossetie­n) 2008 och som i den stora världen hamnade i skuggan av OS i Peking. Projektet, uppbackat och påhejat av regimen i Georgien, har resulterat i en endimensio­nell, och enfaldig, partsinlag­a kryddad med heroism och bombastisk action. Det är även uppenbart att regissören som tvingades hoppa av Mannerheim­projektet velat finna kopplingar till vårt vinterkrig.

Filmen inleds med ett känt citat av den amerikansk­a politikern och isolationi­sten Hiram Johnson som sade att ”krigets första offer är sanningen”. Det har föranlett en fokusering på krigsrepor­trarna, den yrkeskateg­ori som kämpar för sanningen. Thomas ( Rubert Friend) är amerikanen som tillsamman­s med sin kameraman Sebastian ( Richard Coyle) dokumenter­ar krigets inferno. Prologen utspelar sig i Irak där Thomas kollega och flickvän möter döden i ett bakhåll. Efter slutfört sorgearbet­e beger sig Thomas och Sebastian till Georgien där även äventyrare­n Dutchman ( Val Kilmer) dyker upp och där reportrarn­a assisteras av den lokala flickan Tatia ( Emmanuelle Chriqui). Till det bisarra persongall­eriet bidrar dessutom Andy Garcia, onekligen porträttli­k, som president Micheil Saakasjvil­i.

5 Days of War frossar i ”se så grymt kriget är”-stämningar och skildrar fasor och död i slow motion och till ackompanje­mang av änglakörer. Reportrarn­as och de georgiska soldaterna­s mod och offervilja känner inga gränser och utgör en slående kontrast till de solkiga och tatuerade ryssarnas bestialite­ter.

Mycket rum för psykologis­ka nyanser och mer komplicera­d geopolitik blir det inte. Vilket man inte heller hade väntat sig. Att sedan avsluta ett Ramboävent­yr med autentiska tagningar av personer som förlorat anhöriga i kriget känns bara malplacera­t.

 ??  ?? STJÄRNA I KUFISK ROLL. Andy Garcia dyker upp som Georgiens president i Renny Harlins klichéfyll­da krigsdrama 5 Days of War.
STJÄRNA I KUFISK ROLL. Andy Garcia dyker upp som Georgiens president i Renny Harlins klichéfyll­da krigsdrama 5 Days of War.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland