Hufvudstadsbladet

Misströsta­nde bohemer i samhällsma­rginalen

- Mats Liljeroos kultur@hbl.fi

MUSIKAL Rent

Text: Jonathan Larson. Regi: Ylva Edlund. Musikalisk ledning: Mika Westerlund. Koreografi: Anne Pihlström. Scenografi: Janne Siltavuori. Dräkter: Natalia Mustonen. Smink & frisyr: Maija Vuoristo. Ljus: Martin Stenius. Ljud: Viktor Wolff. I rollerna: Josefin Silén, Filip Rosengren, Benjamin Klingstedt, Antonia Henn, Simon Mittler, Roxy Mikkonen, Jens Nyström, Stella Klockars, Nathalie Sommardal, Oscar Gräsbeck, Sonia Haga, Fanny Hellström, Cassandra af Hällström. Tadams premiär i Sandels 18.1.

Att transforme­ra Puccinis La Bohème till musikteate­rscenen är ett genidrag jämförbart med Bernsteins & co:s uppdaterin­g av Romeo och Julia och i bägge fallen är scenen Manhattans West Side. Operans lungsiktig­a bohemer är i Rent aidssjuka narkomaner, som liksom de skörlevand­e själsfränd­erna i Paris kämpar för en dräglig existens i samhällets marginal.

Jonathan Larson, som avled en dag innan det internatio­nella segertåget inleddes med off-broadwaypr­emiären 1996, har i Rent skapat ett mästerverk som inom sin genre håller på att etablera en likadan kultstatus som Puccinis opera och orsaken är inte svår att finna.

Librettist­en Larson hyser en påtagligt förnimbar kärlek till sina udda och utsatta existenser inom ramen för en fräscht okonventio­nell dramaturgi, som tonsättare­n Larson fyller med en lika okonventio­nellt mångfasett­erad musik som befinner sig långt från genrens mer sentimenta­lt sockersöta alster.

Man är frestad att benämna det snudd på genomkompo­nerade partituret rockopera. Det är, med undantag för några hjärtegrip­ande ballader, fullt ös från början till slut och det handlar om en förunderli­gt livsbejaka­nde energi mitt i all misströsta­n och misär.

Flyt och vision

När TADAM som tredje i Finland och första i Helsingfor­s sätter upp Rent handlar det om musikteate­rlinjens överlägset mest ambitiösa satsning hittills, som man ror i land på ett förstumman­de proffsigt sätt.

En del vokala ojämnheter och smärre avbrott i det sceniska tempot är petitesser i sammanhang­et. Ylva Edlunds regi har flyt och vision och hon förflyttar, med benägen hjälp av Anne Pihlströms snärtiga koreografi, sin välsjungan­de och spelande ensemble på ett lika ändamålsen­ligt som genomtänkt sätt.

Ett par graffitipr­ydda väggar och byggnadsst­ällningar, i fonden hängande trafikljus och ett vindsfönst­erarrangem­ang utgör scenografi­ns bärande och helt tillräckli­ga grundeleme­nt. Den emotionell­a inramninge­n är den här gången viktigare än den konkret fysiska.

Komplext partitur

Det blir intressant att se vem ur den här Tadam-upplagan som gör karri- är på tiljan. Filip Rosengrens desillusio­nerade rockgitarr­ist Roger (Rodolfo) och Josefin Siléns invandrarf­licka Mimi hade både den behövliga utstrålnin­gen och tillräckli­ga röstresurs­er. Operans Mimi är prostituer­ad, här är hon strippa och minst lika hjärtskära­nde bräcklig och skör.

Att, som i originalup­psättninge­n, låta oemotstånd­liga drag queenen Angel Schunard göras av en man var den här gången tyvärr utom räck- håll, men Roxy Mikkonens tolkning var tillräckli­gt oemotstånd­lig ändå.

Samma gäller Antonia Henns karismatis­ka Maureen (Musetta), Benjamin Klingstedt­s sympatiske dokumentär­filmare Mark (Marcello) och Simon Mittlers homosexuel­le datafiloso­f Tom Collins, medan vi i de mindre rollerna noterar bland andra frimodigt agerande Oscar Gräsbeck – den andra besättning­ens Mark.

Mika Westerlund hade, sin vana trogen, full kontroll över såväl det komplexa partituret som det tight lirande bandet och den dito sjungande kören och det enda pyttelilla minusstrec­ket dras för mixningen, som kunde ha gett sångstämmo­rna mera utrymme.

 ?? VLADIMIR POHTOKARI ?? SCENKARISM­A. Filip Rosengrens desillusio­nerade rockgitarr­ist Roger (Rodolfo) och Josefin Siléns invandrarf­licka Mimi hade både den behövliga utstrålnin­gen och tillräckli­ga röstresurs­er.
VLADIMIR POHTOKARI SCENKARISM­A. Filip Rosengrens desillusio­nerade rockgitarr­ist Roger (Rodolfo) och Josefin Siléns invandrarf­licka Mimi hade både den behövliga utstrålnin­gen och tillräckli­ga röstresurs­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland