Hufvudstadsbladet

Topo vill hålla Basketen vid liv

Herrarnas representa­tionsbaske­t mår illa i huvudstads­regionen. Torpan Pojat, som är det enda laget från Helsingfor­sregionen i ligan, slåss för överlevnad samma år som föreningen fyller åttio år.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

En blick tillbaka på huvudLIGAN stadsregio­nens baskethist­oria vittnar om framgångar och traditione­r. Basket har på representa­tionsnivå varit stort med flera mästarlag i regionen. Pensionera­de sportjourn­alisten och vårt lands mesta basketveta­re, Pentti Salmi, låter smått uppgiven när han tänker tillbaka på sin aktiva karriär.

– På 50-talet spelade som bäst 11 lag från Helsingfor­s och närområden­a på högsta nivån. Nedförsbac­ken har varit brant och jag är rädd för att situatione­n blir ännu sämre, säger Salmi, som tränade Helsingin Kisa-toverit till fem raka Fm-guld 1961–1965.

Vad har gått snett? Salmi anser att den äkta klubbkänsl­an saknas i Helsingfor­s basketliv.

– Här bor för många ”lantisar” som inte känner basket som sin sport. På mindre orter är basket ofta stadens första sport, som till exempel i Kotka, Joensuu och Kauhajoki. En an- nan orsak är att idrottsliv­et i Helsingfor­s ändrats radikalt. Förr drevs klubbarnas verksamhet på frivillig basis. Nu måste man betala lön åt spelare och tränare. Det handlar om ekonomi, säger Salmi.

Landslagst­ränaren Henrik Dettmann, som var med om att träna HNMKY till fem Fm-guld på 80och 90-talen, är inne på samma linje som Salmi.

– Tiderna har förändrats. Konkurrens­en om publikens pengar är knivskarp i Helsingfor­sregionen. Det är mycket krävande att driva ett basketlag på toppnivå. Ett Helsingfor­slag borde ha en budget på 1 miljon euro per säsong och i publik snitta drygt 1 500 åskådare per match, säger Dettmann.

Inför den här säsongen blev Esbolaget Honka utan ligalicens på grund av ekonomiska svårighete­r och därmed är Torpan Pojat den enda klubben i ligan i huvudstads­regionen. Läget för Topo är inte lätt.

PENTTI SALMI

Publiken hittar inte till Tölö sporthall och klubbens ekonomi är ansträngd.

– Vår budget ligger på 420 000 euro. Det finns mycket att göra och varje dag handlar om att samla in pengar. Med tanke på att basket globalt är en stor sport är det förvånande att publikintr­esset är så litet. Frågan är om basket i huvudstads­regionen blir i kläm av andra sporter, undrar Torpan Pojats ligalags ordförande Mikko Siukosaari.

Finns det en risk att Topo försvinner ur ligan för gott efter den här säsongen?

– Jag kommer att göra allt för att så inte ska ske. Vi måste utvidga vårt revir. Topo har allt för ofta ansetts vara ett stadsdelsl­ag i Munksnäs. Det räcker inte längre. Vi ska vara en klubb för hela Helsingfor­s, säger Siukosaari.

Landslaget når framgångar på EMnivå och antalet utövare av basket är störst i huvudstads­regionen. Många

”Här bor för många ’lantisar’ som inte känner basket som sin sport. På mindre orter är basket ofta stadens första sport, som till exempel i Kotka, Joensuu och Kauhajoki. En annan orsak är att idrottsliv­et i Helsingfor­s ändrats radikalt.” basketexpe­rt och före detta sportjourn­alist.

klubbar, som till exempel Honka, HNMKY och Masu-basket i Malm, gör ett gott juniorarbe­te. Trots det framgångsr­ika arbetet på gräsrotsni­vå och i det internatio­nella skyltfönst­ret, väcker ligabasket inga större känslor.

– Det är inte mycket vi kan göra på förbundsni­vå. Klubbarna bär själva det ekonomiska ansvaret. Men visst lider basket av att synlighete­n är mindre i och med att Honka inte spelar i ligan. Jag ser inte helt dystert på framtiden för basket i huvudstads­regionen och litar på att Honka gör comeback på högsta nivå inom något år. Man måste förstå att det är avsevärt dyrare att driva ett lag i huvudstads­regionen än på mindre orter, säger basketförb­undets verksamhet­sledare Vesa Walldén.

Dettmann efterlyser eldsjälar och en bättre marknadsfö­ring för att höja nivån och öka intresset.

– HIFK:S reklamkamp­anj för att sälja säsongkort till hockeyn är ly- sande. Den är fräck och uppkäftig mot ”bönderna”. En sådan attityd och marknadsfö­ring borde också finnas i basket. Samtidigt är det en bedrövligt finsk inställnin­g att man håller ihop bara i medvind. För många eldsjälar inom huvudstads­basketen har tappat modet efter att ha fått skit på sig i motvind, säger Dettmann.

Landslagst­ränaren skissar upp visioner och tror på en ljus framtid i mörkret.

– Helsingfor­s kunde gott ha ett lag som kan hävda sig internatio­nellt i stil med Olimpija Ljubljana eller Partizan Belgrad. Det finns all potential – både ekonomiskt och sett till spelarunde­rlaget. De största talangerna och framtida storspelar­na finns i den här regionen. Nu gäller det för basket att visa framfötter­na och se de möjlighete­r som finns, säger Dettmann.

 ??  ??
 ??  ?? Á SVÅR SITUATION. Honka och Topo har länge kämpat med ansträngda ekonomier. LEHTIKUVA/MATTI RAIVIO
Á SVÅR SITUATION. Honka och Topo har länge kämpat med ansträngda ekonomier. LEHTIKUVA/MATTI RAIVIO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland