Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen prickade tio rätt

Kaisa Mäkäräinen gav kritikerna svar på tal genom att skjuta prickfritt när världscupe­n fortsatte i Italien. Men Magdalena Neuner är oslagbar för tillfället.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

”Jag beslöt mig för att satsa på skyttet i dag, då det dessutom var så goda förhålland­en. Det lönade sig.”

KAISA MÄKÄRÄINEN

Kaisa Mäkäräinen bomVÄRLDSC­UPEN made inte ett enda av tio skott, för första gången den här vintern. Men trots att Magdalena Neuner tvingades åka en straffrund­a höll tyskan så pass mycket bättre skidfart än Mäkäräinen att det räckte till seger i världscups­printen i Antholz.

Förhålland­ena var ypperliga, det var nästan vindstilla. En klar kontrast till förra helgens nyckfulla väder i Nove Mesto, då Mäkäräinen bommade sex skott i sprinten och fem skott i den påföljande jaktstarte­n.

– Det här var kanske första gången den här vintern som det var bra, normalt vinterväde­r. Det gick bra, trots att vi är på 1 600 meters höjd, vilket förut gjort skyttet svårare då det är tyngre att åka skidor, säger Mäkäräinen till Yle.

Mäkäräinen tog ganska mycket tid på sig vid det första, liggande, skyttet, och låg i det skedet andra efter Slovakiens Anastasia Kuzmina. Den andra, stående serien gick raskare undan och årets idrottare i Finland gick i mål med en klar halv minuts ledning över Rysslands Olga Viluchina.

Neuner i form

Men världscupe­ns etta Magdalena Neuner var fortfarand­e ute i spåret, likaså vitryskan Darja Domratjeva, som, trots att hon bommat två skott i det liggande skyttet, höll ruskig fart.

Neuner fällde i raskt tempo de fem första tavlorna, men vid det stående skyttet bommade tyskan ett skott. Domratjeva som gått ut strax före Neuner åkte ikapp och förbi på upploppet, men Neuner hade den överlägset bästa tiden och tog sin tjugoniond­e seger i världscupe­n.

– Jag är i superbra skidform just nu, säger tjugofyraå­ringen, som tänker lägga av efter den här säsongen, till DPA.

– Jag ville verkligen skjuta rent, men jag är inte missnöjd.

Mäkäräinen tappade en dryg halv minut i skidspåret åt Neuner. I mål blev skillnaden 17,5 sekunder i Neuners favör.

Domratjeva blev till slut tredje, trots att hon hade bästa tiden un- der det sista varvet. Hon var också omkring tio sekunder snabbare än Mäkäräinen i skidspåret, men fick se sig slagen av Neuner.

Stressig vecka

Med tanke på utgångsläg­et var gårdagens andra plats en optimal prestation för Mäkäräinen. Efter att ha tagit sin första seger för säsongen i världscupe­n förra veckan i Nove Mesto åkte hon raka spåret till Finland för att delta i idrottsgal­an i måndags.

Följande dag tillbaka till Italien. Ingen chans att hinna anpassa sig till hög höjd, det tar 1–2 veckor.

– Efter Nove Mesto satte jag mig genast i bilen utan att varva ned, för att inte tala om någon massage. Två dagars stress och högklackad­e skor känns överraskan­de nog i benen. Det blir flera gånger värre på hög höjd, säger Mäkäräinen som belönades som årets idrottare efter att ha tagit hem såväl totalse- gern i världscupe­n som guld och silver i VM 2011.

I vinter har det varit svårare för Mäkäräinen, som haft problem med skyttet. Till och med då hon vann 15 km i Nove Mesto bommade hon två gånger.

Då har hon fått utstå en hel del kritik i medierna. Men i går gav hon svar på tal genom att skjuta prickfritt för första gången den här vintern.

– Jag beslöt mig för att satsa på skyttet i dag, då det dessutom var så goda förhålland­en. Det lönade sig, säger Mäkäräinen.

Tack vare sin andra plats passerade Mäkäräinen Olga Zaitseva, som hade en rysligt dålig dag, i världscupe­ns sammandrag. Ukrainskan bommade fem skott och blev 48:e totalt. Världscupe­n fortsätter för damernas del med stafett i morgon och jaktstart på söndag.

 ?? AFP/LEHTIKUVA/ALBERTO PIZZOLI ?? SEGERTRIO.
Kaisa Mäkäräinen, Magdalena Neuner och Darja Domratjeva ligger också i täten i världscupe­ns sammandrag.
AFP/LEHTIKUVA/ALBERTO PIZZOLI SEGERTRIO. Kaisa Mäkäräinen, Magdalena Neuner och Darja Domratjeva ligger också i täten i världscupe­ns sammandrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland