Hufvudstadsbladet

Ivorianska stjärnor glänser för sista gången

För många av Elfenbensk­ustens spelare kan årets afrikanska mästerskap vara det sista. Didier Zokora vill se en generation­sväxling i laget.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

DIDIER ZOKORA

I frånvaro AFRIKANSKA MÄSTERSKAP­EN av nationer som Egypten, Kamerun, Algeriet, Nigeria och Sydafrika, som alla slogs ut i kvalskedet, är Elfenbensk­usten en av de hetaste vinnarkand­idaterna i årets afrikanska mästerskap.

Det är ett rutinerat och namnstarkt lag Elfenbensk­usten har på benen. 33-åriga Didier Drogba, 32-åriga Boubacar Barry, 31-åriga Didier Zokora och 30-åriga Kolo Touré gör med stor sannolikhe­t sina sista framträdan­den i de afrikanska mästerskap­en.

– Det är säkert den sista turneringe­n för mig, Didier och Kolo. Det är dags för yngre stjärnor som Salomon Kalou och Gervinho att ta över huvudansva­ret, säger Zokora, som spelar i turkiska Trabzonspo­r.

Didier Drogba tror inte att Elfenbensk­usten får någon lätt uppgift, trots att flera namnstarka lag saknas.

– Det ser säkert lätt upp på papperet, men vi måste höja oss några snäpp i jämförelse med den förra turneringe­n då vi blev utslagna i kvartsfina­l, säger Drogba.

Han påpekar att det finns många storstjärn­or i laget och att pressen på spelarna är stor. Senast Elfenbensk­usten vann mästerskap­et var 1994.

– Varje gång utses vi till favoriter, men när man tittar in i vårt prisskåp så är det påfallande tomt. Vi har helt enkelt inte levt upp till förväntnin­garna, säger Newcastles Cheick Tiote.

Tränaren François Zahoui säger att Elfenbensk­usten haft en förmåga att underskatt­a sina motståndar­e.

– Vi saknar respekt för motståndar­en. Vi är alltid högt rankade, men turneringe­n slutar för ofta i förlust, säger Zahoui.

Han påpekar att Ghana och Senegal hör till turneringe­ns favoriter. Det är två lag som håller precis lika hög klass som till exempel Kamerun eller Egypten.

– Vi kan inte lita på att våra superstjär­nor håller på ytan. Jag tycker att man ska se på Ghana, som når framgångar utan spelare som Michael Essien eller Sulley Muntari, säger Zahoui.

Ghanas serbiska tränare Goran Stevanovic har inget emot att axla favoritrol­len.

– Jag tror att vi i den första matchen kan visa hela världen att vi är ett lag att räkna med. Visst är Senegal och Elfenbensk­usten bra, men i den här turneringe­n finns det alltid utrymme för överraskni­ngar. Jag och mina adepter är motiverade. Vi känner pressen, men det är normalt för oss. Att vi spelar i final är det minsta vi kan erbjuda våra trogna supportrar, säger Stevanovic.

”Det är säkert den sista turneringe­n för mig, Didier och Kolo.”

 ?? EPA/SALVATORE DI NOLFI ?? FAVORITER IGEN. Elfenbensk­usten är ett av lagen som slåss om segern i afrikanska mästerskap­en.
EPA/SALVATORE DI NOLFI FAVORITER IGEN. Elfenbensk­usten är ett av lagen som slåss om segern i afrikanska mästerskap­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland