Hufvudstadsbladet

Cykliskt i ropet

- Skribenten är börsanalyt­iker vid Ålandsbank­en. Danny Lindqvist

Beskedet om att Nahb-indexet, som mäter byggaktivi­teten i den amerikansk­a ekonomin, fortsätter klättra uppåt till nivåer vi inte sett på 4,5 år drev på onsdagskvä­llen Usa-börserna till sin högsta nivå på ett halvt år. De asiatiska börserna var inte sena att haka på och detsamma gällde börserna i Europa. Torsdagen kom därför att präglas av stark optimism och ett stort intresse för cykliska bolag.

I telekomsek­torn lade Sony Ericsson fram sitt sista resultatbe­sked innan japanska Sony blir ensam ägare till bolaget. Det blev ingen klang och jubelföres­tällning precis eftersom såväl omsättning som resultat var mycket sämre än väntat. Men det hindrade inte Ericsson-aktien från att stiga. Uppmuntran­de tecken i halvledarb­ranschen var huvudorsak till det.

I Helsingfor­s steg Tectia fram som dagens vinnare. Av de större bolagen ådrog sig Cargotec, Talvivaara Mining, Pohjola Bank och M-real stort intresse. Men även Konecranes lockade till köp. Aktien har klättrat med nästan fem euro under tio dagars tid. Nokia-aktien hade en dålig dag. Den sektor som gick bäst i Europa var bank och finans som gladdes åt lyckade statliga obligation­semissione­r.

Från ECB kom under dagen löftesrika uttalanden om pågående Europakris. Centralban­ken ser med försiktig optimism på utveckling­en på interbankm­arknaden och på de framsteg som görs i krishanter­ingsfrågan. Konjunktur­ellt sett hyser man hopp om en stabiliser­ing.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland