Hufvudstadsbladet

Allen i lösaste laget

- HANS SUNDSTRÖM

Kino: Scoop. Yle Teema 21.30. Film

Woody Allens (t.h.) Scoop (USA 2006) nådde aldrig våra biografer och väckte över huvud ingen större uppmärksam­het i världen. Också denna film spelade han in i London, som den föregående år gjorda mörka thrillern Match Point, och åter med Scarlett Johansson (t.v.) i den kvinnliga huvudrolle­n. Nu gäller det ändå en betydligt lösare mordhistor­ia med komiska accenter.

Johansson är den något naiva unga amerikansk­an Sondra Pransky som är på semester i London och hoppas kunna komma med ett rafflande journalist­iskt bidrag till sin collegetid­ning. Men innan hon gör entré har vi stött på Ian Mcshanes verkliga toppjourna­list med näsa för nyheter som emellertid dött knall och fall. Nu uppenbarar han sig från andra sidan och kan erbjuda flickan ett verkligt scoop. Han misstänker nämligen att den mystiske tarotkortm­ördaren som härjar i London är den ansedde adelsmanne­n Peter Lyman ( Hugh Jackman).

Tillsamman­s med Woody Allens något torftige magiker The Great Splendini börjar Sandra spela deckare men sakerna komplicera­s av att hon förälskar sig i den stilige ädlingen. Mordmyster­iet bjuder på några finurliga vändningar men är nog i lösaste laget. Också Allens neurotiskt inriktade one-liners går mest på tomgång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland