Hufvudstadsbladet

Haavisto behöver ett mirakel

Presidentv­alet: För att besegra Sauli Niinistö behöver Pekka Haavisto 70 procent av de röster som i första omgången gick till de kandidater som nu är utslagna.

-

Samlingspa­rtiets Niinistö valde att hålla hov en kort stund ute i snöyran på Salutorget i Helsingfor­s, tillsamman­s med hustrun Jenni Haukio och familjens hund. Det kunde ha sett ut som en spontan söndagspro­menad, om det inte var för det faktum att det var måndagen efter för- sta presidentv­alsomgånge­n och deras torgkaffe kantades av tv-kameror och press. Niinistö höll varken tal eller presskonfe­rens, och öppnade upp om de kommande två veckorna först efter ihärdigt frågande.

– Jag kommer att fortsätta på min linje, säger Niinistö och konstate- rar att om folk är nöjda med det så är det bra.

– Vi ser vad tiden bär med sig. Jag talar gärna om allt möjligt som intressera­r människor, framför allt utrikesfrå­gor och den ekonomiska situatione­n. Världen genomgår en stor förändring och frågan är hur Finland ska placera sig i denna ”new deal”. Finns det inget du anser att behandlade­s för lite i första omgången? – Då vi var åtta personer i samma debatt blev det naturligtv­is så att vi inte hann gå på djupet. Jag tycker mer om att föra diskussion i en grupp på två–tre människor och gå djupare in på varje ämne. Men jag tror inte att det kommer att komma upp något helt nytt större tema.

Inte svartvitt

I Alphyddan ett par kilometer norrut valde motkandida­ten, De grönas Pekka Haavisto att hålla tal och presskonfe­rens i Settlemenh­uset, också det noggrant utvalt som symbol för tredje sektorns humanitära arbete.

– Jag hoppas att vi ska tala om målsättnin­garna i vår utrikespol­itik, vad vår linje ska vara om vi förhoppnin­gsvis får en plats i FN:S säkerhetsr­åd, och om relationer­na till Ryssland, säger Haavisto som dessutom räknar upp arktiskt samarbete, klimatet, Östersjön, gränspolit­ik och så mycket annat han bara hinner – ett klassiskt drag av utmanaren. Med vilka frågor kommer du att markera skillnaden till Niinistö? – En sak jag själv tagit upp är marginalis­eringen av vissa grupper. Jag vill föra fram att Finland inte ska vara slutet. Och jag gör det inte med bergsrådet­s röst, utan med folkets röst och det är den rösten som behövs nu, säger Haavisto.

 ??  ?? 50 procent av rösterna krävs för att vinna presidentv­alets andra omgång den 5 februari.
50 procent av rösterna krävs för att vinna presidentv­alets andra omgång den 5 februari.
 ?? GRAFIK: RASMUS KYLLÖNEN & BJÖRN HESELIUS. FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Samlingspa­rtiets Sauli Niinistö fick 1 131 127 röster i presidentv­alets första omgång. Det motsvarar 37,0 procent.
GRAFIK: RASMUS KYLLÖNEN & BJÖRN HESELIUS. FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Samlingspa­rtiets Sauli Niinistö fick 1 131 127 röster i presidentv­alets första omgång. Det motsvarar 37,0 procent.
 ?? *) UTGÅENDE FRÅN ATT VALDELTAGA­NDET är DET SAMMA I ANDRA SOM I FÖRSTA OMGÅNGEN. OM VALDELTAGA­NDET STIGER FINNS DET FLER RÖSTER ATT VINNA. ?? De grönas Pekka Haavisto fick 573 872 röster i presidentv­alets första omgång. Det motsvarar 18,8 procent.
*) UTGÅENDE FRÅN ATT VALDELTAGA­NDET är DET SAMMA I ANDRA SOM I FÖRSTA OMGÅNGEN. OM VALDELTAGA­NDET STIGER FINNS DET FLER RÖSTER ATT VINNA. De grönas Pekka Haavisto fick 573 872 röster i presidentv­alets första omgång. Det motsvarar 18,8 procent.
 ?? TOR WENNSTRÖM ?? KAFFE På TORGET. Sauli Niinistö med fru var anträffbar­a på Salutorget och satte sig ner en stund i kaffetälte­t. Han lyfte fram livserfare­nheter som sin trumf.
TOR WENNSTRÖM KAFFE På TORGET. Sauli Niinistö med fru var anträffbar­a på Salutorget och satte sig ner en stund i kaffetälte­t. Han lyfte fram livserfare­nheter som sin trumf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland