Hufvudstadsbladet

”Vi behöver en vision”

Bankernas stresstest var ett stort misstag och Europa kan inte fortsätta bunta ihop statsskuld­er med bankkrisen. Professor Bengt Holmström har konkreta förslag på krislösnin­gar men låga förhoppnin­gar om resultat.

- Andrea Borenius 029 080 1316, andrea.borenius@hbl.fi

Banksystem­et är viktigare än att koordinera finanspoli­tiken och Europa kunde ta lärdom av det amerikansk­a systemet. Det är några av professor Bengt Holmströms lösningar på skuldkrise­n i Europa. Holmström anser att EU:S stresstest av bankerna var ett misstag.

– Vi är ute och cyklar eftersom vi bara tänker en dag i taget. Reglerna för finansvärl­den kommer att skrivas om i vilket fall som helst och då ska de helst bädda för den långsiktig­a vision som så desperat behövs.

Så avslutade professor Bengt Holmström det föredrag han höll Aalto-universite­tet i går under rubriken Finanskris­en – finns det en lösning?

Då hade Holmström, professor vid Massachuse­tts Institute of Technology, inlett sitt föredrag i handelshög­skolans festsal med några varningens ord.

– Allt det jag säger är spekulativ­t och mina egna åsikter. Å andra sidan kan man slå fast att traditione­lla ekonomiska modeller inte biter på den här krisen. Vi förstår ganska lite i dag, även om det är lite mera än för några år sedan.

I och med den lockande rubriken vet Holmström att alla väntar på att han ska komma till saken – sina förslag på hur skuldkrise­n ska lösas. Men sakta i backarna, slår professorn fast.

– Om man inte förstår hur krisen uppkom – hur ska man då kunna lösa den?

Inga varningskl­ockor

Holmström målar upp en provoceran­de bild av vad som hände när Europas finanser började barka åt fel håll. De europeiska bankerna var för involverad­e i kollapsen i USA för att klara sig helskinnad­e. Dessutom hörde ingen varningskl­ockorna ringa.

Och sedan, sommaren 2011, publicerad­es de europeiska bankernas stresstest, som enligt Holmström var ett stort misstag.

– Jag tycker att stresstest­et var en katastrof. Brister blottades utan att man serverade någon handlingsp­lan för hur man skulle gå vidare, säger Holmström, och skapar en viss oro i de främsta bänkradern­a i salen där bankernas representa­nter sitter bänkade.

Holmström listar på nytt orsakerna till att krisen drabbade Europa och sprider sig just på den kontinente­n: euron ledde till ökad tro på lik-

”På tal om Grekland var det fel att från början försöka rädda landet men nu kanske det inte finns någon annan väg längre om vi inte vill ha en ny Lehmansitu­ation.”

BENGT HOLMSTRÖM

viditet, Basel Ii-reglerna var för slappa, bankerna tog stora lån och Europa spelade en stor roll i USA:S kris.

Lika ledigt räknar professorn sedan upp vilka åtgärder som nu borde vidtas och den brokiga skara som tagit sig till universite­tet för att lyssna på honom sätter sig rakare i stolarna.

– Det är inte hållbart att bankkrisen och statsfinan­serna är hopbuntade på det här sättet. Vi kan inte fortsätta leva i en värld där vi hela tiden har en snara runt halsen på grund av Grekland. På tal om Grekland var det fel att från början försöka rädda landet men nu kanske det inte finns någon annan väg längre om vi inte vill ha en ny Lehman situation.

Trovärdigh­eten viktigast

Trots att hans teorier på flera punkter är mera konkreta än andra som presentera­ts i samma ämne, är ett tema genomgåend­e också för Holmström. Trovärdigh­et och framför allt förtroende från marknadens håll är den enda vägen ut.

– Som jag ser det nu är det här en bro mot ingenstans och man skulle ju hellre se att den leder någonstans. Det allra viktigaste skulle vara att marknaden, det gäller också er, inte får en känsla av att det varken finns en plan eller vision för hur man ska gå vidare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland