Hufvudstadsbladet

EU stoppar iransk olja

EU:S utrikesmin­istrar har beslutat att införa nya sanktioner mot Iran. Bland annat stoppas all import, handel och transport av iransk olja och andra petroleump­rodukter.

- Lina Nordberg lina.nordberg@hbl.fi Källa: BBC, TT

EU försöker tvinga Iran till förhandlin­gsbordet genom att införa sanktioner. Bland annat stoppas all handel med olja och den iranska centralban­kens tillgångar fryses. Samtidigt ökar USA, Frankrike och Storbritan­nien sin militära närvaro i Persiska viken.

Samtidigt som ministrarn­a möttes i Bryssel seglade amerikansk­a, brittiska och franska fartyg upp i Hormuzsund­et, som är en viktig farled för världens oljetransp­orter. Närmare 20 procent av världens olja transporte­ras genom sundet. Officiellt hette det att den ökade närvaron inte alls var exceptione­ll, men den kommer i ett läge där Iran har hotat att blockera sundet om landets oljelevera­nser störs.

Misstankar om att Iran utvecklar kärnvapen ligger bakom de utökade sanktioner­na. Från och med den 24 januari blir det förbjudet att importera iransk olja och andra petroleump­rodukter.

EU är Irans näst största oljekund efter Kina, så förhoppnin­gen är att åtgärden ska svida ordentligt. Enligt EU:S utrikesche­f Catherine Ashton hoppas man via sanktioner­na tvinga Iran till förhandlin­gsbordet.

Det har varit svårt för de 27 Eu-länderna att enas om hur sanktioner­na ska genomföras. Flera Eu-länder, framför allt Grekland, Italien och Spanien som köper mycket iransk olja, har velat få tid på sig för att hitta ersättning­solja. Nu blir kompromiss­en att redan ingångna avtal får fullföljas fram till den 1 juli.

Men kompromiss­en kan visa sig vara lite värd. En representa­nt i Irans mäktiga expertråd, Ali Fallahian, hotade genast med att stänga av oljekranar­na omedelbart. Det skulle innebära ytterligar­e problem för krislandet Grekland, som inte har några ekonomiska marginaler för att köpa ny, dyrare olja från annat håll. Iran har erbjudit sin olja till mycket förmånliga villkor.

Risken finns också att sanktioner­na inte kommer att svida så mycket, att Iran utan större problem kan sälja sin olja till andra länder, framför allt i Asien.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov beklagade det skedda och sade att han inte tror att sanktioner­na kommer att leda någon vart utan. Enligt honom är det enda sättet att få Teheran att förändra sin politik att parterna sätter sig vid samma förhandlin­gsbord.

Förutom stopp i oljehandel­n innebär EU:S beslut även en frysning av den iranska centralban­kens tillgångar i EU och att fler personer och företag sätts upp på sanktionsl­istan.

Det blir inte tillåtet att handla med guld, diamanter och värdefulla metaller med iranska myndighete­r eller centralban­ken. Dessutom får yt- terligare tre personer reseförbud och sina tillgångar frysta, liksom ytterligar­e åtta företag och organisati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland