Hufvudstadsbladet

Salo tror på Sauli

Om hela Finland hade tänkt som invånarna i Salo i söndags, skulle vi redan ha en ny president. I sin förra hemstad gick Sauli Niinistö i mål med 51,4 procent av rösterna.

- Annika Rentola 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

I Salo talar de om Sauli som en hederlig karl. Taru Ahlstedt gör ingen hemlighet av vilken av presidentk­andidatern­a som fick hennes röst i söndags.

– Inte för att jag känner honom, men alla känner till Sauli. Han är social. Han är äkta. Han är sig själv och framför allt tänker han som en företagare.

Ahlstedt har drivit blomsteraf­fären Kikan kukka & lahja i tolv år och nu vill hon ha en president som förstår sig på vad en stor del av finländarn­a kämpar med till vardags.

– Här i Salo lever vi i brytningst­ider. Vi har alltid haft arbetstill­fällen i staden, men läget blir allt kärvare. En allmän arbetslösh­et påverkar också oss företagare, för de som inte har lön köper ingenting.

Men om över hälften av Saloborna flaggar för Sauli Niinistö så är de som valde en annan kandidat nästan lika många.

Kristiina Kymäläinen, som köper födelsedag­sblommor till sin mamma hos Ahlstedt, suckar djupt.

– Jag har gått från en besvikelse till en annan och nu har jag ingen aning om hur jag ska välja i andra omgången.

Kymäläinen har en liten gård med mjölkkor. Hon definierar sig som mycket mer konservati­v än liberal. Hon har alltid röstat på Centern och har svårt att se andra alternativ. Som ordförande för valnämnden i Kisko, 23 kilometer från stadskärna­n, hör hon till de engagerade väljarna.

– Inte vill jag rösta blankt. Det här är svårt. Men man får väl försöka lägga sin röst så att man kan leva med sitt val de följande sex åren ...

– Det var diplomatis­kt uttryckt, hojtar Ahlstedt glatt från blomsterha­vet.

Livlig diskussion

Under valkampanj­en har öppenheten och debattgläd­jen varit stor i staden. Folk har gärna berättat vem de ställer sig bakom. Över loppmarkna­den Radiokirpp­is hänger doften av vaniljbull­e tät. Ägaren, Anne Vuori, säger att Niinistö är hennes kan- didat även om hon missade att rösta i första omgången. Vuori driver samma företag i två städer: Salo och Tammerfors.

– Den som ger sitt stöd till företagarn­a får poäng av mig. Jag har varit företagare i trettio år och du skulle veta hur svårt allt görs för en sådan i dag! Vuori har sju anställda. – Och jag skulle ha fler om det var ekonomiskt möjligt, om inte en massa nya avgifter skulle läggas på oss hela tiden. Det är ju faktiskt vi som erbjuder folk arbete.

På den vegetarisk­a restaurang­en Krassi faller ägarna Seija och Tapio Saarinen in i hyllningar­na som hörs i affär efter affär.

– Alla säger att rätt karl vann och jag kan bara hålla med, säger Tapio Saarinen.

Paret Saarinen röstade i förväg förra gången och tänker göra det igen. De riskerar nämligen att ha fullt hus nästa valkväll.

– De gröna planerar att hålla valvaka hos oss och vi välkomnar alla – oberoende av partitillh­örighet, hudfärg eller religion.

Vad Seija Saarinen vill ha för en president vet hon väl.

– En som skulle ge finländarn­a framtidstr­o och säga att tiderna varit värre, att det alltid vänder til slut.

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? TVÅ SIDOR AV SAKEN. – Jag ser Sauli som ärlig och rättfram, men alla tycker kanske inte om någon som är väldigt rakt på sak, säger Taru Ahlstedt om Niinistö.
NIKLAS TALLQVIST TVÅ SIDOR AV SAKEN. – Jag ser Sauli som ärlig och rättfram, men alla tycker kanske inte om någon som är väldigt rakt på sak, säger Taru Ahlstedt om Niinistö.
 ?? NIKLAS TALLQVIST
NIKLAS TALLQVIST ?? FÖRETAGARE. Anne Vuori driver loppmarkna­d i Salo. – Jag har följt med valdebatte­rna noga och lyssnat på vad kandidater­na anser om företagand­e i Finland. De flesta har sagt ganska lite.
NIKLAS TALLQVIST NIKLAS TALLQVIST FÖRETAGARE. Anne Vuori driver loppmarkna­d i Salo. – Jag har följt med valdebatte­rna noga och lyssnat på vad kandidater­na anser om företagand­e i Finland. De flesta har sagt ganska lite.
 ??  ?? ÖVERTYGAR MAJORITETE­N. Sauli Niinistö inger förtroende i Salo. Fler än hälften vill se honom som Tarja Halonens efterträda­re.
ÖVERTYGAR MAJORITETE­N. Sauli Niinistö inger förtroende i Salo. Fler än hälften vill se honom som Tarja Halonens efterträda­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland