Hufvudstadsbladet

Kampanjern­a fortsätter

- Johanna Minkkinen

I lördags promenerad­e jag omkring i Östra Centrum i Helsingfor­s för att få ett sista snack med anhängare och presidentk­andidatern­a själva. Med tår som snabbt frös i snöslasket hade jag svårt att inte tycka lite synd om kandidater­na. Pekka Haavisto till exempel stod länge och skrev autografer med stelfrusna fingrar. En snabb kaffepaus inne i värmen och ut i slasket igen. Paavo Arhinmäki stod några meter längre bort och huttrade trots dunjacka, mössa och jättelika filtstövla­r.

”Att vara med från början och fortsätta jobba med glädje och entusiasm trots minusgrade­r och dalande gallupsiff­ror, det är ett beundransv­ärt engagemang.”

Sedan tittade jag lite längre, bakom kandidater­na. Där stod de, de frivilliga kampanjarb­etarna. Blåste upp ballonger och sålde t-tröjor. Också de med stelfrusna fingrar. Inne i köpcentret pratade jag med en äldre kvinna som hade kommit in i värmen för att få en autograf av Paavo Lipponen. Någon längre paus unnade hon sig ändå inte, hon hade bråttom ut tillbaka för att ställa sig i kampanjtäl­tets soppkök.

Att vilja synas i en valkampanj bredvid en lysande stjärna är en sak. Att vara med från början och fortsätta jobba med glädje och entusiasm trots minusgrade­r och dalande gallupsiff­ror, det är ett beundransv­ärt engagemang.

029 080 1315, johanna.minkkinen@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland