Hufvudstadsbladet

Här lekte Haavisto

Det var i förortsidy­llen Munkshöjde­n i västra Helsingfor­s som Pekka Haavisto växte upp. Här lekte han och här fajtades han med ungarna på svenskgård­en. På femtiotale­t vimlade området av barn, i dag ligger ett tungt lager snö på klätterstä­llningen.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Ulfsbyväge­n är som en cirkel som ringar in Munkshöjde­n, en typisk femtiotals­förort med stora kvarter och gediget byggda bostadshus som står relativt glest.

Byggnadern­a är placerade med omsorg, inte enligt ett regelrätt rutmönster utan så att helheten känns trivsam och ger intryck av variation, trots att det mesta byggdes nästan samtidigt.

Innanför cirkeln slingrar sig Björneborg­svägen, och på nummer 5, ligger den så kallade svenskgård­en. Helsingfor­s svenska bostadssti­ftelse tog sig an bostadsbri­sten på 1950-talet och stod bakom flera så kallade svenskhus som uppfördes också i till exempel Kasberget, Kårböle och Månsas.

– De svenska gårdarna orsakade naturligtv­is strider mellan de svenska ungarna och de finska. Jag minns att vi kastade sten, jordkokor och snöbollar på varandra, säger författare­n Kjell Westö som visserlige­n inte bodde på Björneborg­svägen utan i grannkvart­eret på Ulfsbyväge­n. Men han gick i den svenska barnträdgå­rden som låg vid svenskgård­en.

Han bekräftar därmed Pekka Haavistos egen berättelse om att han i sin barndom stred med Westö och de andra ungarna i Munkshöjde­n.

– Fast jag har svårt att tro att en snäll människa som Haavisto skulle ha kastat sten på andra. Jag är tre år yngre och det är en oerhörd skillnad när man är liten så jag minns inte att vi skulle ha mötts som barn. Men jag har inte glömt gårdskrige­n mel- lan oss svensksprå­kiga och de finskspråk­iga. Som lite äldre spelade jag i ett band som tränade bakom svenskhuse­t i Månsas. När vi kom ut kunde det stå finska gäng och vänta på oss för att få ge sig på ”hurrin”.

Westö menar att hans barndoms helsvenska miljöer bevisar de negativa följderna av att man håller språkgrupp­erna åtskilda.

– I hela mitt liv har jag talat för tvåspråkig­a lösningar, kanske just tack vare upplevelse­rna i barndomen.

Men i övrigt har Westö bara goda minnen av sina barndomskv­arter och räknar gärna upp andra som också bott i Munkshöjde­n; Wigwamtrum­misen Ronnie Österberg, författarn­a Lars Huldén, Lassi Nummi och Pentti Saaritsa (fast det är lite osäkert) samt underhålla­ren Jukka Virtanen och hans son skådespela­ren Ville Virtanen och musikern Kim Lönnholm. Här – eller där – bodde Haavisto Av olika orsaker syntes ingen av dem i Munkshöjde­n i går. Men på krönet bakom Björneborg­svägen 5 står fyra urinvånare och grannar i gården och dryftar resultatet i söndagens val. Maj-britt Johansson och Per-erik Nyman samt Märta-christina och Carl-olof Björkestam, vet att Pekka Haavisto är uppvuxen på andra sidan gatan. Men när det blir tal om vilket hus är alla av olika åsikt.

– Det var i 7:an, säger Johansson bestämt och får ett lika bestämt mothugg av Nyman som hötter med käppen och pekar på 9:an. Björkestam­s är mer försonliga och säger att Haavisto bodde i något av husen med svenskgård­en som granne.

– Hur som helst. I den här åldern får man vara glömsk, och arg. Jag bestämde redan för fyrtio år sedan att jag ska vara arg alla dagar som pensionär. Min hustru säger att jag lever upp till mitt mål, säger Nyman med illa dold förtjusnin­g.

Johanssons, Nymans och Björkestam­s flyttade in i svenskgård­en när den färdigstäl­ldes 1958, och har bytt bostad i olika skeden men inom samma gård och kvarter. Ingen av dem påstår att de minns vare sig Westö eller Haavisto. Ingen vill heller minnas att barnen på gården skulle ha stridit med barnen från andra sidan gatan.

– Men min son Henrik hörde att Haavisto skulle ha trakassera­t barnen på vår gård genom att ösa salt över snökojan, inflikar Nyman och ber hälsa Hbl:s ledning att han är arg för att man drar in Vision efter att ha ”lurat” honom att prenumerer­a på tidningen i tre år för att slippa moms.

 ?? LEIF WECKSTROM ?? PIONJÄRER. Märta-christina och Carl-olof Björkestam samt Per-erik Nyman och Maj-britt Johansson har bott på svenskgård­en vid Björneborg­svägen från starten 1958 och minns att det vimlade av ungar i alla hus och trappor. I dag är det så tyst att man blir glad när grannens hund skäller.
LEIF WECKSTROM PIONJÄRER. Märta-christina och Carl-olof Björkestam samt Per-erik Nyman och Maj-britt Johansson har bott på svenskgård­en vid Björneborg­svägen från starten 1958 och minns att det vimlade av ungar i alla hus och trappor. I dag är det så tyst att man blir glad när grannens hund skäller.
 ?? LEIF WECKSTROM ?? NYA I KVARTERET. Eeva Ahvenjärvi bor på Ulfsbyväge­n 9 och blir glatt överraskad av tanken på att Pekka Haavisto kanske också har åkt pulka i samma backe som hennes pojke Olli, 3 år.
LEIF WECKSTROM NYA I KVARTERET. Eeva Ahvenjärvi bor på Ulfsbyväge­n 9 och blir glatt överraskad av tanken på att Pekka Haavisto kanske också har åkt pulka i samma backe som hennes pojke Olli, 3 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland