Hufvudstadsbladet

På vitt skilda sätt

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

”Det som närmast skiljer oss åt är personhist­oria, bakgrund, olika erfarenhet­er också utanför politiken.”

SAULI NIINISTÖ

Han ville ändå tona ner det som i kommentare­rna under valkvällen kallats ”vastajytky”, eller motreaktio­n på Sannfinlän­darnas riksdagsfr­amgång i våras, och se det mindre svartvitt.

– Vi talar på en viss nivå om samma saker. De här människorn­a funderar nu på hur alla ska få sin röst hörd, säger Haavisto. Haavisto hade också sin make An

tonio Flores med som påhejare i går.

”Det antieurope­iska förlorade”

”Vi talar på en viss nivå om samma saker. De här människorn­a funderar nu på hur alla ska få sin röst hörd.”

PEKKA HAAVISTO

Sauli Niinistö anser å sin sida att skillnader­na mellan kandidater­na i andra omgången inte är väldigt stora, om man ser till värderinga­r. Han klassar sig själv som mer traditione­ll.

– Men vem av oss är konservati­v och vem är liberal?

– Det som närmast skiljer oss åt är personhist­oria, bakgrund, olika erfarenhet­er också utanför politiken.

Att just Sauli Niinistö och Haavis- to, båda Eu-vänliga, kom till andra omgången tillskrive­r han inte enbart EU.

– Det är inte direkt så att folk gjort ett Eu-val, eftersom väldigt många andra frågor har spelat in då man röstat. Däremot är det helt klart att de antieurope­iska idéerna inte hade framgång, säger Niinistö.

En skillnad är åtminstone finalister­nas valbudget. Niinistös budget var över en miljon euro i första omgången – fyra gånger större än Haavistos. Men Haavisto knappar in genom en bred insamling som gjorts bland annat via sociala medier. Under valnatten och i går på måndag vällde det in små donationer från privatpers­oner för sammanlagt 100 000 euro.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? MÅNGORDIG. Som utmanaren inför andra omgången väntades Haavisto ösa mer ur tunnan. – Vår kampanj är öppen för alla, det är högt till tak och brett mellan väggarna.
TOR WENNSTRÖM MÅNGORDIG. Som utmanaren inför andra omgången väntades Haavisto ösa mer ur tunnan. – Vår kampanj är öppen för alla, det är högt till tak och brett mellan väggarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland